De Nederlandse componist / arrangeur / muzikant / dirigent Dick van der Harst is door het Gentse stadsbestuur aangesteld als 'stadscomponist'. Hij zal die taak twee jaar lang vervullen. Van der Harst groeide op in Nieuwkoop, maar woont al lang in België. Hij is al een kleine twintig jaar de bezieler van het Gentse muziektheater ‘Het Muziek Lod'.

Het Gentse stadsbestuur verklaarde zijn keuze voor Van der Harst als volgt: "Zijn belangstelling en waardering voor andere culturen en de muziek ervan is een kostbaar gegeven voor een stadscomponist van een multiculturele samenleving". Van der Harst verwerkt dan ook tal van stijlen in zijn muziek, waarbij je moet denken aan zowel jazz als klassiek, maar meer nog aan volksmuziek uit diverse culturen. Het Gentse stadsbestuur verwacht van Van der Harst dat hij "tegemoet komt aan een veelheid van muzikale voorkeuren qua stijl en genre om een zo groot mogelijk deel van de Gentenaars aan te spreken".
Naast zijn werk met ‘Het Muziek Lod' maakte Van der Harst heel wat muziektheaterproducties met andere regisseurs, schreef hij muziek voor eigen ensembles en voor andere en bracht al heel wat muziek-cd's uit, zoals vorig jaar nog het album Dead Slow met Banda Azufaifo (zie onze recensie alhier).
Zie ook: www.hetmuzieklod.be.