Dankzij het groene licht van de sociaal-democratische SPD wordt Wolf Biermann dan toch ereburger van Berlijn. Het voorstel om de maatschappij-kritische zeventigjarige dichter en zanger die eer te betuigen, werd lange tijd tegengehouden door de socialistische meerderheid in de gemeenteraad, omdat Biermann destijds ageerde tegen het DDR-regime.

Berlijn wordt geregeerd door de SPD samen met de PDS. Die post-communistische partij bleef als enige afgelopen dinsdag tégen. Afgelopen november herdacht Biermann op zijn 70-ste verjaardag dat precies 30 jaar geleden de Oost-Duitse, communistische machthebbers de dissidente zanger van het politieke lied zijn DDR-staatsburgerschap afnamen en hem de terugkeer naar Oost-Berlijn weigerden.

De huidige post-communistische partij PDS erkent dat haar voorgangerpartij SED heel wat fouten heeft gemaakt waaronder het verbod en de "uitburgering" van Wolf Biermann. Maar die ene stap - een "her-inburgering" van de dichter - gaat de PDS toch té ver, al was het maar vanwege het feit dat Biermann nog steeds zijn kritische mening overduidelijk laat horen. De PDS stemde uiteindelijk dus tegen het voorstel van de CDU-oppositie.