2007 belooft een bewogen muziekjaar te worden. Nieuwe folkfestivals en podia kondigen zich aan, andere haken af. Jonge groepen werken aan hun doorbraak, gevestigde namen stoppen ermee. Internet levert met o.a. MySpace steeds meer mooie folky luistermomenten, de radio steeds minder. Aan de toevloed van nieuwe cd's lijkt geen einde te komen, alleen al de Belgische folkscene scheidde afgelopen jaar zo'n 60 (!) nieuwe albums af.

Nieuwe festivals
Festivals komen en gaan. Zo stopte het Zwolse Blue Dew Folkvillage festival, maar kondigen zich twee veelbelovende nieuwe festivals aan: Accordeonslag (in maart op twaalf plaatsen) en Folk in de Walden (16 juni in het Friese Oenkerk met het afscheidsconcert van Ygdrassil). Folkwoods verhuist voor haar achtste editie op 10, 11 en 12 augustus naar een nog mooiere locatie in Eindhoven waar het al jaren naar lonkte. Het Vlaamse Deerlycke Festival betrekt dit jaar het publiek actief bij de programmering want het viert 17, 18 en 19 augustus haar 10-jarig bestaan!

Vraagteken bij Triskell
In datzelfde augustus-weekeinde is traditiegetrouw het Triskell Festival in Merkelbeek, maar of dat doorgaat is zeer de vraag. Organiserend paar Paul en Fietje Baten kan er zich dit keer moeilijk toe zetten. Afgelopen maand overleed een van hun toegewijde medewerkers op 24-jarige leeftijd. Bovendien valt de publieke belangstelling voor dat sfeervolle festival nog steeds tegen. Anderzijds heeft Paul Baten het  drukker dan ooit. Een Heerlens theatertje heeft hem als programmeur in de arm genomen en ook zijn opname-werk loopt als een tierelier. Hij beschikt over een rijdende studio voor DVD-producties op lokatie en vanuit zijn studio thuis komen fraaie cd's als het uitstekend lopende album Balance van Amorroma.
 
Wél Fidder Folkfestival
In de loop van 2006 bereikte ons het bericht dat Assie Aukes (ook recensent/medewerker voor deze site) stopt met activiteiten voor de Zwolse schouwburg Odeon, na een conflict met de directie. Dat betekende ook het einde van het grote Fidder Folkfestival. Inmiddels is de lucht geklaard zegt een opgeluchte Aukes:  "We hebben een langdurig, onderhoudend en open gesprek gehad waarin alle irritaties en dergelijke besproken zijn. Het blijkt dat in de loop van het vorig seizoen toch heel veel misverstanden zijn ontstaan, die nu opgehelderd en uitgesproken zijn. Ik krijg gewoon weer carte blanche met de programmatie van folkconcerten, zoals het altijd was. Ook het folkfestival in 2008 was een gesprekspunt en dat komt er op 9 februari 2008. Met name het laatste heeft me weer over de streep getrokken."

Boombalfestival
Het succes van het Vlaamse Boombal lijkt onbegrensd. Ook in Nederland groeit het. Een van de nieuwe initatieven op dat gebied was afgelopen jaar het BoschBal in Den Bosch. Dat kent 19 januari zijn derde editie met de Vlaamse bands Magister en B-Boa. Afgelopen zomer beleefde België het eerste Boombalfestival. Eind augustus was het vijf (!) dagen op rij bal op een sfeervolle lokatie in het buitengebied van Gent. Het was er prachtig en het had dan ook meer publiek verdiend. Er moest geld bij, dus was het zeer de vraag of er een tweede editie zou komen.  Die komt er, verzekert ons een van de organisatoren Frederic Claeys (aka Klesie): "Financieel zitten we misschien met een serieuze put, maar het is zó goed verlopen dat we zeker voor een 2e editie gaan die nóg beter zal zijn dan de eerste. Nu rond het weekend van 24/25/26 augustus. Op donderdagavond openingsavond met twee balgroepen en fuif. En het programma op de drie dagen zal weer een mooie mengeling zijn van moderne balfolk, traditionele balfolk, intieme balfolk en folk voor de allerkleinsten."

Vaste waarden
En dan zijn er natuurlijk vaste festivalwaarden als het gigantische Dranouter Festival (3, 4 en 5 augustus) in de Vlaamse Westhoek, waarvan het kindje Dranouter Aan Zee vaste voet aan het strand krijgt in De Panne met haar derde editie op 28 en 29 april. Of wat dacht je van het Celtic Connections Festival in Glasgow. Het komt er weer snel aan (van 17 januari tot 4 februari). Bekijk het monsterprogramma eens op www.celticconnections.com. Hier nog wat data van andere aantrekkelijke festivals: International Gipsy Festival 2007 (2e Pinksterdag, 28 mei in Tilburg), Oerol Festival (15 t/m 24 juni Terschelling), Music Meeting (26 t/m 28 mei Nijmegen), Elastiek (25 t/m 28 mei Hilvarenbeek), Mundial (16 en 17 juni Tilburg), Crossing Border (17 t/m 25 nov Den Haag), Les rencontres internationales de Luthiers et Maîtres Sonneurs, oftewel het Saint-Chartier Festival (12 t/m 15 juli st.Chartier Fr.), TFF Rudolstadt (6 t/m 8 juli Rudolstadt Dld.), Labadoux (4 t/m 6 mei Ingelmuntser B.), Na Fir Bolg (29 juni t/m 1 juli Vorselaar B.), Gooikoorts (datum waarschijnlijk 6 t/m 8 juli, Gooik B.), Sfinks (26 t/m 29 juli Boechout-Antwerpen), Brosella (14 en 15 juli Brussel).  

Concerten
Het is goed om te weten dat buitenlandse muzikanten die het afgelopen jaar top-albums afleverden binnenkort hier in de buurt optreden. Zo komen Christy Moore & Declan Sinnott (Live at the Point 2006) in mei naar Amsterdam en Brussel en staan in januari en februari Dayna Kurtz (Another Black Feather), Gert Vlok Nel ( Beaufort-Wes se Beautiful Woorde), Gjallarhorn (Rimfaxe), Martin Carthy (Holy Heathens and the old green Man - Waterson:Carthy) op podia in Nederland en/of België. Bovendien is de komst van de Canadese Loreena Mckennitt opmerkelijk. Zij speelt op 14 maart in de Amsterdamse Heineken Music Hall en op 4 april in Cirque Royal Brussel, als onderdeel van haar Europese tour om haar nieuwe CD An Ancient Muse te promoten. De Vlaamse krant de Standaard publiceerde daar afgelopen zaterdag een positieve recensie over.  

Podia
Een van de ‘jonge' podia die zich met een overtuigend programma definitief gevestigd heeft is Roepaen in het Limburgse Ottersum (www.cultureelpodium.nl). Twee van de hierboven genoemde grootheden (Carthy en Vlok Nel) staan dan ook daar. Een ander initiatief dat een zeer succesvolle doorstart beleefde is Van Meurs presenteert... in Eindhoven. Jarenlang programmeerde singer-songwriter Ad van Meurs elke maandagavond in café de Buut. Afgelopen zomer verhuisde hij met zijn Manic Mondays naar Meneer Frits, het grand café van het Muziekcentrum in hartje Eindhoven. Elke maandagavond is het daar voortaan raak! Een mooi podium met eerdaags bijvoorbeeld het Britse folkduo Nancy Kerr & James Fagan (8/1) en het wereldmuziek-duo Haytham Safia (No Blues) & Osama Milaaghi. Maar Meneer Frits profileert zich nog meer als roots-podium met komende weken concerten van o.a. Chris Smither (29/1), Slaid Cleaves (19/2) en Lynn Miles (26/2).
En nu we het toch over die Amerikaanse folk hebben. David Olney komt in april naar ons land. Hij treedt vooralsnog op in 't Zielhoes Noordpolderzijl (13/4), Roepaen Ottersum (15/4), De Schalm Westwoud (16/4), In The Woods Lage Vuursche (17/4), Cambrinus Horst (18/4), De Amer Amen 20/4).

CD's
In aantocht zijn albums van o.a. No Blues, Tref, Göze + Gilles Chabenat en Frédéric Paris, KV Express, Ambrozijn live, Gerard van Maasakkers, Little Louis, Soetkin Collier (op het artistieke boeiende kleine Luikse label Homerecords.be), Beefolk (live), ULC en Habbadám (beiden Denemarken), Mozaïk (o.a. Irvine/van der Zalm) en Hoven Droven (2CD live). De nieuwe MARA! ("Sorella") wordt niet gedistribueerd in Europa en dat na hun succesvolle "Live in Europe".