Stichting "Nij" is in de zomer van 2002 begonnen met een stimuleringsproject voor vernieuwende muziek in het Gronings. Het project dat drie jaar zou duren werd vanwege succes met een jaar verlengd. Op de site www.stichtingnij.nl zijn fragmenten van zo'n dertig nummers te horen die dankzij de steun van Nij tot stand zijn gekomen. Het gaat om nummers van o.a. Martin Korthuis, Harry Niehof, Alex Vissering, Arnold Veeman en André Bralts.

Nij had als doel dat er naast de gangbare traditionele en nostalgisch getinte liedjes meer moderne Groningstalige popmuziek zou moeten komen. Tekstschrijvers en componisten die daaraan een bijdrage wilden leveren konden rekenen op ondersteuning van Nij. Financieel, maar ook met raad en daad. Voor elk vernieuwend eigentijds Groningstalig nummer stelde Nij € 3.500 beschikbaar.

Dat het niet enkel heeft geleid tot Groningse liedjes in een popidioom, maar bijvoorbeeld ook een een folky, bluesy of alt.country-jasje is te horen aan nummers als Arme Taol van Gert Sennema en Nico Gerbenzon,  Mien Machteg Wad van Alex Vissering, Mien Lutje Laif van Arnold Veeman en Jan Siebo Uffen, of de drie nummers van Harry Niehof: Pure Laifde, Drentse Wad en Alles Vur Die.

De bedenkers van Nij zijn Jaap Alkema (producent en regisseur bij RTV-noord) en Derk Bosscher (o.a. weerman). Financieel is het een en ander mogelijk gemaakt door de Koop Groep,  de provincie Groningen, het Prins Bernhardfonds, het H.S. Kammingafonds en het VSB fonds.