Twee jonge folktalenten beheersten de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie singer-songwriter. In de Amsterdamse Melkweg werd gistermiddag de 25-jarige zanger/gitarist Lucky Fonz III tot winnaar uitgeroepen. De publieksprijs en prijs voor beste muzikant ging naar de even jonge zangeres/gitariste Signe Tollefsen.


Lucky Fonz III
De Amsterdamse singer/songwriter Lucky Fonz III (Otto Wichers, 1981) heeft zijn roots in de Amerikaanse songtraditie, van Johnny Cash en Bob Dylan tot Bright Eyes en Will Oldham. Zijn leven als muzikant kende een grillig verloop: via een klassieke piano-opleiding, een gabberperiode, een obsessie met sixties-pop en verschillende levens als DJ, straatmuzikant en barpianist is hij nu een echte folky. Op het podium zingt hij en begeleidt zichzelf op gitaar. Eigenlijk is piano zijn instrument, maar - zoals hij eerder dit jaar tegen 3voor12 zei - "met gitaar beperk ik mij tot de liedjes; zonder bullshit, maar ik ben echt een hele goede pianist..."

Toen Wichers als 20-jarige in Edinburgh (Schotland) woonde sloot hij zich aan bij een groep traditionele folkmuzikanten die hem de geheime kneepjes van het vak bijbrachten. Als zijn voorbeelden noemt hij Armand, Woody Guthrie, Def P, Nico, Dolly Parton, Bright Eyes, Devendra Banhart, Johnny Cash, Leonard Cohen, Bob Dylan, Elly & Rikkert en Boudewijn de Groot.

Sinds 2005 heeft Lucky Fonz III een live-reputatie opgebouwd dankzij vele optredens op intieme podia. Hij verzorgde voorprogramma's voor oa. Larkin Grimm en Curtis Eller. Tevens won hij zowel de jury- als de publieksprijs van de Hou-je-kop-Luisterpop singer/songwritercompetitie. In februari 2006 werd Lucky uitgekozen als Hollandse Nieuwe bij 3voor12 en in juni won hij Mooie Noten, de singer/songwriter-competitie van Stichting Grap. Daarnaast nam hij deel aan de Popronde 2006 en stond hij op het Metropolis festival in Rotterdam.

Begin 2006 heeft hij in eigen beheer en in kleine oplage het album "Lucky Fonz III" uitgebracht. Zijn tweede album wordt verwacht in het voorjaar van 2007. Naast singer/songwriter is Lucky Fonz III actief als pianist in het Amsterdams/Rotterdams freejazz-collectief Aemstellarcreek, dat in eigen beheer het album "Live at Crea 206" heeft uitgebracht. Ook schrijft Lucky Fonz III liedjes voor andere artiesten.

Op www.myspace.com/luckyfonziii zijn vier nummers van hem te horen. En kijk eens de videoclip van zijn prachtige ingetogen nummer The Beat op www.youtube.com.

lucky fonz iii
Lucky Fonz III

Signe Tollefsen
De 25-jarige Signe Tollefsen die de publieksprijs won en de prijs voor de beste muzikante begeleidt zichzelf op gitaar en soms op piano. Ze heeft een Amerikaanse vader en een Nederlandse moeder, studeerde filosofie in het Engelse Hull en muziek aan het Amsterdamse conservatorium. Als inspiratiebronnen noemt ze Janis Joplin, Miles Davis, Lou Reed, Christina Rosetti, Sylvia Plath en Jean-Pierre Rawie. Op youtube kun je haar live aan het werk zien in het breekbare ‘King of the Fire'. Meer nummers zijn te beluisteren via myspace.

signe tollefsen
Signe Tollefsen