Wat is het geheim achter een geniale song? In de serie Common Grounds probeert de Stadsgehoorzaal in Leiden dit mysterie te ontrafelen. Daarom hebben ze de bekende singer-songwriter Iain Matthews gevraagd voor zes concerten een ruim dozijn illustere collega's uit te nodigen. Daaronder bevinden zich o.a. Ad 'The Watchman' van Meurs, Martin Carthy, Lynn Miles en Arno Adams.

Elke avond bestaat uit een kort optreden van Iain Matthews en een gast. Na de eerste pauze volgt het optreden van de tweede gast. Na de tweede pauze gunnen de artiesten de bezoekers die daarin geïnteresseerd zijn een kijkje in hun creatieve proces. Vragen zijn welkom. De concerten beginnen al om 19.30 uur, omdat het lange avonden kunnen worden.

In deze serie komen artiesten met verschillende muzikale achtergronden samen voor één gemeenschappelijk doel: het delen van het plezier van songwriting. Een abonnement op Common Grounds is een ideale stok achter de deur om zes winterse zomeravonden een inspirerende bestemming te geven.

Programmeur Iain Matthews
Terecht wordt Iain Matthews getypeerd als een folklegende. Sinds de jaren zestig heeft hij veel toonaangevende albums op zijn naam geschreven. Hij maakte veel furore met zijn bands Fairport Convention en Southern Comfort. Met laatstgenoemde band boekte hij een hit met een cover van Joni Mitchells Woodstock. Een paar seizoenen terug verzorgde Matthews een succesvol concert in De Waag, dat door publiek en pers bijzonder goed is ontvangen.

Er zijn al twee concerten geweest. De resterende concerten zijn:
Zondag 17 december, De Waag, 19.30 uur
Iain Matthews presenteert
Ad van Meurs van The Watchman
Julian Dawson


De Volkskrant noemde Ad van Meurs de beste singer/songwriter van de lage landen. Een reputatie die ook in het buitenland doorklinkt. Onlangs nog maakte Van Meurs met zijn spraakmakende folkband The Watchman een uitgebreide tournee door de Verenigde Staten. Wie Van Meurs vraagt naar het soort muziek dat hij maakt, krijgt vage antwoorden. Zijn songs mag je vergelijken met rock, folk of blues. Als je maar door hebt dat het muziek uit hart is, "een hart dat meer twijfels dan zekerheden kent en altijd hopeloos verliefd is op het leven zelf."

Kenners plaatsen het oeuvre van de briljante Engelsman Julian Dawson in de traditie van Richard Thompson. Hij heeft een ietwat hese stem en een eigen stijl die balanceert tussen, pop, folk en nog wat invloeden. Dawson was muzikant bij Richard Thompson en de Britse folkband Plainsong. In 2002 viel hij op met de cd Hillbilly Zen, een samenwerkingsproject met Gene Parsons (ex-Byrds).

Zondag 21 januari, De Waag, 19.30 uur
Iain Matthews presenteert
Martin Carthy
Bart-Jan (BJ) Baartmans


Niemand minder dan Bob Dylan en Paul Simon noemden Martin Carthy een van hun grootste inspiratiebronnen. Carthy zit ruim veertig jaar al in het vak. De BBC betitelde hem twee jaar geleden nog als Britse songwriter van het jaar. Makkelijk zou hij op zijn lauweren kunnen gaan rusten. Maar dat strookt geenszins met zijn karakter. Zijn levenslust, enthousiasme en muzikale nieuwsgierigheid zijn dermate intens, dat hij onvermoeibaar nieuwe wegen blijft inslaan. Muziekliefhebbers kijken daarom gretig uit naar elk optreden. Probeer dit concert niet te missen.

Muzikaal put BJ Baartmans uit een diepe bron. Elementen uit blues, folk en jazz vinden in zijn boeiende oeuvre een vanzelfsprekende plek. En gelukkig altijd met een karakteristiek rafelig randje. Gladde crossover is niet zijn stiel. BJ's 'schijnbaar achteloze virtuositeit' (citaat uit een recensie in Heaven, januari 2005) op een bonte verzameling snaarinstrumenten komt hierbij heel handig van pas. Baartmans is een veel gevraagd sessiegitarist/producer. 25 Jaar onafgebroken meer dan 100 keer per jaar optreden hebben hem gerijpt als podiumpersoonlijkheid. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste ‘americana'-artiesten in Nederland en toerde in de USA, Engeland, Italië en Duitsland.

Zondag 25 februari, De Waag, 19.30 uur
Iain Matthews presenteert
Lynn Miles
Rini Dobbelaar en Rob de Weerd van Chelsea Hotel


De songs van Lynn Miles verhalen over lange desolate nachtelijke autoritten, het verwerken van stukgelopen relaties en nieuwe onmogelijke liefdes. Miles doopt haar pen bij voorkeur in melancholie en wanhoop. Met prachtige metaforen schildert zij markante beelden. Om haar scherpe blik, wendbare pen en fraaie stem is Lynn Miles al vaak vergeleken met grootheden als Lucinda Williams en Joni Mitchell.

Chelsea Hotel heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een van Nederlands intrigerendste bands. De leden van deze verrassende formatie zijn afkomstig uit Tröckener Kecks, The Pretty Things, Trio Bier en Oud West. De beide leadzangers/gitaristen komen naar De Waag: Rob de Weerd en Rini Dobbelaar, twee artiesten die hun sporen ruimschoots hebben verdiend.

Zondag 25 maart, De Waag, 19.30 uur
Iain Matthews presenteert
Broughton & Dempsey
Arno Adams


Kevin Dempsey en Joe Broughton vormen sinds 2000 een fantastisch duo. Kevin Dempsey had daarvoor al een grote staat van dienst als een van de markantste gitaristen uit de folkscene, in welke hoedanigheid hij nauw samenwerkte met tientallen grote namen, van Percy Sledge tot Dando Shaft en The Marvelettes tot Alice Coltrane. Joe Broughton stond al lang op de shortlist van de veelzijdigste violisten van het moment. Hij draait zijn hand niet om voor folk, zigeunermuziek, rock of blues. Daarnaast is hij een markante persoonlijkheid. Als artiest werkte hij jaren in het circus, waar hij met zijn vele talenten dusdanig opviel dat de BBC een kleurrijke documentaire aan hem wijdde.

Zijn intieme, donkerbruine 'bluesy' stem smoort elk geroezemoes. Arno Adams is een artiest in de ware zin van het woord. Probleemloos krijgt hij het publiek aan zijn lippen met zijn melancholieke liedjes in het zangerige dialect van zijn geboortestad Venlo. Arno Adams schrijft en zingt over alles wat onrecht en onecht is. Over 't leven. Hij mijmert weemoedig over de Grote Liefdes die er ooit waren maar verloren gingen. Met messcherpe precisie schildert hij zijn observaties. Soms zwartgallig, vaak ontroerend en doorgaans doorspekt met ironie. Met lak aan taboes en ruimte voor zelfspot.

Zie ook: www.stadsgehoorzaalleiden.nl.