Op de speciale Poparchief Groningen Dag wordt op 18 november de nieuwe website www.poparchiefgroningen.nl gelanceerd, een digitaal Gronings poparchief. Die dag zijn er ook concerten (o.a. Linde Nijland), worden er diverse muziekfilms vertoond en zijn er exposities van popmateriaal. Ook worden de bezoekers uitgedaagd om deel te nemen aan de Groninger popquiz.

Er is al een fikse basis voor het digitale poparchief, maar iedereen wordt gevraagd meer uniek materiaal ter beschikking te stellen. Op 18 november kun foto's, geluidsdragers als elpees, cd's, video's, en filmmateriaal meenemen. Ter plekke wordt bekeken welk materiaal opgenomen kan worden in het Poparchief. Het kan ter plaatse worden gescand en direct weer mee naar huis genomen worden. Bij wat moeilijker te bewerken materiaal wordt hierover een afspraak gemaakt. Vanaf 18 november kun je ook via de website kenbaar maken welk popmateriaal je wil aanleveren.

Poparchiefgroningen.nl wordt een interactieve site. Naast het vinden van bepaalde informatie kun je zelf ook reageren op geplaatste items door bijvoorbeeld eigen ervaringen toe te voegen over een band of periode waar je goede herinneringen aan hebt. Ook huidige bands kunnen gegevens aanleveren en uitwisselen met anderen.

Collecties van onder meer Vera, Simplon, Popburo en Koen van Krimpen die al fysiek aanwezig zijn in de Groninger Archieven vormen de basis voor de site. Het materiaal bestaat voornamelijk uit posters, flyers en audiovisueel materiaal. Er kan op de website niet alleen gezocht worden naar informatie over de muziekcultuur van vroeger, maar ook is er informatie te vinden over hedendaagse muzikanten en poppodia uit stad en provincie Groningen.

De lancering van de website en de Poparchief Groningen Dag zijn een initiatief van het GAVA (Gronings Audiovisueel Archief) en het RHC Groninger Archieven. Dit in samenwerking met Huis van de Groninger Cultuur en Koen van Krimpen van Dossier Popmuziek Groningen.

De Poparchief Groningen Dag is zaterdag 18 november van 13.00-17.30 uur. Locatie: RHC Groninger Archieven, Cascadeplein 4, Groningen. Bands van vroeger en nu zoals The Askay Brothers met Lou Leeuw band, Audiotransparent en The Javelins zullen een optreden verzorgen. Speciaal voor deze dag vertolkt de bekende Groningse gitaarpopband Benjamin B nummers van een andere legendarische Groningse formatie: the Ro-d-Ys. Verder treden op: Krause, Linde Nijland, Awkward i, Tiedo en Mount Hagen.