De Stichting Draailier en Doedelzak wil graag een workshop organiseren met draailierfenomeen Valentin Clastrier. Dat kan op 7 april 2007, maar dat is Paaszaterdag, dus moeten ze wel vantevoren weten of er genoeg mensen mee willen doen. Via Oude Muziek Brabant ontvingen wij het volgende bericht:

Het lijkt nog heel ver weg, maar het onderstaande moét elke draailierliefhebber, sterker nog: elke ware muziekliefhebber, nu al noteren, want dit mag niemand missen!
Tussen 1 en 7 april 2007 geeft het Franse draailierfenomeen Valentin Clastrier enkele concerten in Nederland met het Turks-Nederlandse trio Barana. Deze bezetting zal verder aangevuld zijn met Carlo Rizzo, niet minder een fenomeen op tamboerijn. Clastrier veranderde het draailier spelen zo'n 25 jaar geleden van de ene op de ander dag: sinds zijn plotselinge verschijnen op het podium in St. Chartier is er op de hele wereld geen speler meer te vinden die niet op een of andere manier rechtstreeks of indirect invloeden van hem heeft ondergaan. Barana speelt met Clastrier en Rizzo een programma onder het thema "Modes et makams". Vertrekpunt is het uiteenvallen van het Romeinse rijk in een West-Romeins en een Byzantijns deel. Vroeg-Europese en vroeg-Turkse muziek hebben veel meer met elkaar gemeen dan men op het eerste gezicht misschien zou denken: in beide gevallen vormen toonladders de basis voor prachtige melo-dieën met geïmproviseerde versieringen. Met oude muziek als uitgangspunt worden in "Modes et makams" nieuwe composities en improvisaties gespeeld die moeten leiden tot een moderne muzikale reïntegratie. Vroeger en nu, ver weg en dichtbij, oost en west komen samen in dit bijzondere project.

Geplande concerten
zo. 1 april: Theater De Lieve Vrouw, Amersfoort
wo. 4 april: Theater Korzo, Den Haag
do. 5 april: Tropentheater, Amsterdam
vr. 6 april: Theater De Evenaar, Rotterdam
za. 7 april: SJU-Jazzpodium, Utrecht

Workshop?
Wij (St. Draailier en Doedelzak) streven ernaar om tijdens Clastriers verblijf in Nederland een workshop met hem te organiseren. Probleem is echter dat de enige geschikte datum waarschijnlijk zaterdag 7 april is, maar dat is Paaszaterdag en dus niet zo'n gunstige optie. Als wij echter voldoende positieve reacties krijgen, willen we de gok wel wagen. Laat ons dus z.s.m. weten (op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of je in principe op 7 april 2007 aan een workshop met Valentin Clastrier zou willen meedoen.