Op 25 en 26 november wordt in Meise (B) Derroll Adams herdacht door optredens van Courtmans/Stroobant, R.M.I. en een hommage door een speciaal samengestelde band met o.a. Tucker Zimmerman en Patrick Riguelle.

Derroll Adams (27 november 1925 - 6 februari 2000) was een Amerikaan die het tweede deel van zijn leven in Europa heeft gewoond, het grootste deel van de tijd in Antwerpen. De "banjoman" Derroll Adams maakte altijd een enorme indruk op zijn publiek, waar hij ook speelde. Zijn instrument: de vijfsnarige banjo, en dat instrument was een liefde voor het leven. Het meest opmerkelijke was dat hij zacht speelde, wat zeker bij een instrument als de banjo helemaal niet vanzelfsprekend is. Voeg daarbij een zware, warme stem en je ziet het bijna voor je: iemand die zacht zingend en zacht spelend het publiek stil weet te krijgen. In de jaren '50 werkte hij samen met Ramblin' Jack Elliott, waarmee hij een reeks opnamen maakte. Beter dan van zijn opnamen werd Derroll bekend door de mensen die hij beïnvloedde, waarvan Donovan wellicht de befaamdste was. In de jaren 60 kwam Adams naar Europa om er te blijven, hij overleed in Antwerpen.

derroll sdams
Derroll Adams

Zaterdag 25 november '06 - Remembering Derroll ‘Dueling Duo's'
Dubbelconcert met twee banjo-duo's die elk op hun eigen manier een ode brengen aan "banjoman" Derroll Adams.

Courtmans/Stroobant
Didier Courtmans speelde al met Roland en Kris De Bruyne en werkte ook mee aan de LP "Three Guitars" (uit 1977 met ook Erik Melaerts en Paul Van Suetendael). De incrowd kent hem als een uitmuntend gitarist. Guy Stroobant leerde banjo spelen van Derroll himself en behoorde, net als Didier, tot zijn intieme vriendenkring. Zij maakten alletwee deel uit van de Derroll Adams Tribute Big Band die op Brosella 2001 hoge ogen gooide.

R.M.I. (Ryckeboer Marcus Inc.)
Youra Marcus was eveneens een leerling van Derroll Adams, hij speelde met Gabriel Yacoub, John Wright en La Chiffonie en behoort  tot de grootste Franse volksmuzikanten.
Gérald Ryckeboer is een zanger, gitarist, bodhran, bouzouki- en doedelzakspeler met een goedgevulde geschiedenis, en met een bijzonder eclectisch muzikaal cv, waarin zowel toneelprojecten als Vlaamse, Frans-Vlaamse, Schotse folk als barokmuziek voorkomen.

Zondag 26 november '06 - Hommage
17u.  Film "I was born in Portland Town"  (GRATIS)

Documentaire over "The legendary banjopicker" Derroll Adams.  Een documentaire van Patrick Ferryn met interviews met een groot aantal muzikanten en vrienden van Adams, o.a. Arlo Guthrie; Donovan, Ramblin Jack Elliott, Wizz Jones, Allan Taylor, Hans Theessink, Tucker Zimmerman. Frank Hamilton, Pete Seeger en Colin Wilkie, over hun vriend en collega Derroll Adams. De VRT verkoos om een verkorte versie van de documentaire uit te zenden, in de Muze van Meise kan u de integrale versie bekijken.

20.00 u Hommageconcert
Met Tucker Zimmerman, Patrick Riguelle, Jan Hautekiet, Pol Depoorter, Geert Waegeman, Mich Verbelen en Stoy Stoffelen
Ook op Brosella, maar dan veel recenter (2005) presenteerde Tucker Zimmeman zijn toen pas uitgebrachte CD Chautauqua. Speciaal voor de Muze van Meise riep Jan Hautekiet een deel van die groep weer samen voor een hommage op de vooravond van Derrolls verjaardag. Een eerbetoon van vrienden en bewonderaars, met veel respect, maar vooral muzikaal vuurwerk van een uitgelezen gelegenheidsgezelschap.

25 en 26 november 2006, Hommage aan Derroll Adams, in de Muze van Meise,
Brusselsesteenweg 69, 1860 Meise (B), tel. 0032 (0)2/268 61 74, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..