De Sunday Telegraph meldt dat bij luisteren naar je geliefde muziek chronische pijn met 21 procent afneemt, terwijl een depressie er zelfs een kwart draaglijker door wordt. Muziek doet de productie van endorfinen, onze natuurlijke pijnbestrijders, toenemen. Hoewel de wetenschappers zijn uitgegaan van klassiek muziek, beweren ze dat het niet per se klassiek hoeft te zijn, maar dat het erom gaat dat je van de muziek houdt.

Volgens recent  Britse wetenschappelijk onderzoek, dat de krant aanhaalt, voelen mensen die lijden aan artritis en die elke dag twintig minuten naar hun favoriete nummers luisteren, een aanzienlijk lager pijnniveau. Zingen, of je dat nu goed kunt of niet, zorgt dat mensen met dementie zich beter gaan voelen. Wie stresserend werk heeft, kan eveneens baat hebben bij het beluisteren van lievelingsmuziek.

Audio analgesie, of pijnbestrijding door middel van muziek, wordt steeds vaker toegepast. Om met een Amerikaans hartspecialist te spreken: een half uur klassiek heeft dezelfde uitwerking op mensen die chronische pijn hebben, als 10 milligram valium. Ook zorgt het beluisteren van muziek voor een verlaging van de bloeddruk en een vertraging van de ademhaling.

Raymond MacDonald, muziekpsycholoog aan de Caledonian universiteit in Glasgow: ,,Muziek heeft een zeer sterke emotionele kracht. Als je naar je lievelingsmuziek luistert, herbeleef je aangename ervaringen en dat kan de perceptie van pijn veranderen en stress verlichten. Zo bleek dat mensen die voor en na een operatie naar muziek luisterden, zich kalmer voelden dan anderen.''