Op zich komen er genoeg mensen af op de mooie folkconcerten bij Razzmatazz in Oost-Souburg. Maar het publiek is niet breed genoeg, vindt de gemeente Vlissingen, daarom bouwt ze de subsidie voor de muziekzolder af. Met zijn 38 jaar is Razzmatazz een van de oudste folkclubs van ons land. Oprichter Ad Lijnse, die nog steeds voorzitter is,  laat het er absoluut niet bij zitten. "Wij grijpen elke mogelijkheid aan om te overleven."

In de de Provinciale Zeeuwse Courant schrijft Wendy van den Hurk dat volgens de bezuinigende gemeente Vlissingen het publiek dat naar Razzmatazz komt te oud is. Ook vindt de gemeente dat de programmering van wereldmuziek niet aanslaat bij andere groeperingen in de stad. En dus gaat de subsidiekraan dicht. De ruim 2700 euro van nu moet het in 2009 teruggebracht zijn tot nul. Dat geld was geen cultuursubsidie, maar soort huursubsidie om de oude boerenwoning in Souburg te kunnen betalen.

De zolder draait al 38 jaar op vrijwilligers. Ad Lijnse, die destijds Razzmatazz oprichtte en nog altijd voorzitter is zegt in de PZC ondermeer: "Helemaal geen subsidie, dat gaan we niet redden. Dan moet de entree zo veel omhoog. Dat kunnen we niet maken, dat betalen mensen niet. Dan zullen we de tent moeten sluiten. Dat wil ik niet. (...) Het is niet eerlijk. De gemeente is altijd zo goed af met ons. Cultuursubsidie hebben ze ons nog nooit hoeven geven. Bovendien hebben we alles altijd zelf aangepakt. Als er iets verbouwd moest worden, deden we dat gewoon zelf. Extra geld hebben we nooit gevraagd."

En: "In de jaren zeventig was een muziekzolder niet zo bijzonder, maar de meeste gingen ter ziele omdat de gemeente de kraan dichtdraaide. Wij bleven bestaan. Muzikanten komen nog steeds graag over de vloer. Bij ons wordt nog echt geluisterd. Elk optreden is uitverkocht. Alleen niet door alle culturen van de samenleving. Niet door de hele buurt. Maar we nodigen ze wél uit. Dat ze niet komen, daar mogen wij toch niet op afgerekend worden?" Toch wel, zegt de gemeente. Zij wijst nog op de mogelijkheid om bezwaar tegen het collegevoorstel te maken. Dat doet Razzmatazz. "Wij grijpen elke mogelijkheid aan om te overleven."

Op de bruisende zolder aan de Middelburgsestraat 113 hebben de nodige swingende concerten plaatgevonden, maar het gaat er ook vaak intiem en feervol  aan toe: folky zoals met Mairan of Laroux & de Meute maar ook singer-songwriter-achtig zoals Kleine Blote Liedjes of Stef White & Kersten DeLigny. Soms wordt buiten een tent geplaatst voor een heus festival met grote bands als Naked Raven, Debout sur Le Zinc, Ambrozijn en Oblomow.

De eerstvolgende concerten zijn die van Eaden (4/11 om 21 uur), cd-presenatie van Laurens Joensen (10/11 om 21 uur), Pot, van Lienen & Baumgarten (25/11 om 21 uur). En als het goed is komt er 28, 29 enm 30 december voor de vierde keer een mini-festival.

Zie ook www.razzmatazzpodium.nl.