Na het eerste jaar in de nieuwbouw kampt het Patronaat in Haarlem met ernstige financiële tekorten. Ondanks een hoger dan verwacht bezoekersaantal het afgelopen jaar dreigt het poppodium, waar regelmatig americana-muziek (met in november het Roots of Heaven-festival) wordt geprogrammeerd, tenonder te gaan aan de kosten die het nieuwe gebouw met zich meebrengt.

Dat de opstartfase met problemen gepaard zou gaan, daar werd niet aan getwijfeld. Patronaat heeft echter een mooi jaar achter de rug met een prachtige programmering en bijna 125.000 bezoekers. Een bezoekersaantal dat nog hoger is dan in eerste instantie verwacht - Haarlem staat weer helemaal op de kaart, zowel lokaal als regionaal en (inter)nationaal! Maar door veel hogere gebouw-gebonden kosten, een tegenvallende horecamarge, hogere personeelskosten en een minder goed programmaresultaat, in combinatie met een niet of nauwelijks toegenomen gemeentelijke bijdrage, zijn er in het 1e halfjaar van 2006 financiële tekorten ontstaan. Op dit moment staat Patronaat hierdoor tot aan de nek in het water!

In de afgelopen weken zijn alle zeilen bijgezet en is er in zeer korte tijd een bedrijfsplan ontwikkeld om Patronaat te redden van een dreigende ondergang. In dit bedrijfsplan zijn diverse scenario's opgenomen. Er bestaat een mogelijkheid dat de organisatie in de toekomst in zeer afgeslankte vorm verder zal moeten. Als dat het geval is, dan heeft dat onherroepelijk ook vergaande consequenties voor de programmering en organisatie. Maar uiteraard wil Patronaat verder met een volwaardig programma en de daarbij behorende organisatie. Patronaat is daarmee groot geworden, en vindt dat het nu zaak is om dit te behouden!

Patronaat neemt per direct maatregelen om de tekorten tot stilstand te brengen en terug te dringen, waar dit maar door eigen extra inspanning mogelijk is. Deze maatregelen vinden vooral hun weerklank in een verbetering van de horeca marge, een efficiënter personeelsbeleid en in een aanpassing van de programmering. Aan de gemeente worden echter ook extra inspanningen gevraagd in de vorm van extra middelen om Patronaat haar bestaansrecht te laten behouden. Voor het jaar 2006 wordt nog een overbrugging van  € 400.000,- gevraagd, en vanaf 2007 een structurele subsidieverhoging van € 250.000,-.

Het voorstel ‘Volwaardig en volmondig' is op maandag 9 oktober aan de Haarlemse wethouder van cultuur aangeboden ter beoordeling. Dit voorstel zal zeer binnenkort besproken worden in een besloten commissie.

Hou het laatste nieuws in de gaten, voor Patronaat is het deze week erop of eronder!