De stichting Folluk! in Deventer heeft een half jaar stilgelegen maar niet stilgezeten. Er zijn nieuwe bestuursleden aangetreden, er is een andere locatie gevonden en het nieuwe seizoen is begonnen. Aanstaande zaterdag (30 september) is het eerste concert, met Ygdrassil op het programma.

De nieuwe accommodatie waar alles gaat plaatsvinden is het Etty Hillesum Centrum in de Roggestraat. Een mooie zaal, goede akoestiek, centraal gelegen en als ruimte heel sfeervol. Bijkomend voordeel is dat men hier op de zaterdag terecht kan.

Op 11 november staat Daithi Rua gepland. Hij heeft in februari al in Deventer gespeeld tijdens het Irish Pub Festival en krijgt nu de kans in een wat intiemere setting te spelen.
Op 9 december is het de beurt aan Laroux. Swingende wereldfolk van een levensgenieter uit Utrecht. Hij komt met zijn driemansband zelfgeschreven folkmuziek van hoog niveau spelen. Noteer ook alvast 10 maart 2007 in je agenda, dan komen de Tannahill Weavers voor het eerst in vijf jaar weer in Deventer. Aan de rest van het programma wordt volop gewerkt.
 
Maar eerst wordt het seizoen geopend op zaterdag 30 september met Ygdrassil, zeker niet de minste in het Nederlandse folkwereldje. Het handelsmerk van Ygdrassil is de tweestemmige zang van Annemarieke Coenders en Linde Nijland. Daarbij begeleiden ze zichzelf op gitaar. Sinds ruim een jaar maakt ook Bert Ridderbos deel uit van de groep. Hij speelt onder andere gitaar, banjo, bouzouki en accordeon. Het repertoire bestaat uit Engelse en Amerikaanse folksongs en veel eigen materiaal. Als invloeden noemen ze mensen als Joni Mitchell, Nick Drake, Crosby, Stills, Nash and Young, Bob Dylan, Will Oldham, June Tabor en Sandy Denny.
 
Beide nog maar 17 jaar oud begint Ygdrassil in 1991 als duo. In de daaropvolgende jaren trekken ze de aandacht van een groeiend publiek. Ze vallen bij folk-minnend Nederland in de smaak, maar trekken ook de aandacht in de pop-scene. Optredens op onder andere popfestival Noorderslag in Groningen en het Lowlands-festival zijn een groot succes. Er volgt dan ook een platencontract en in 1995 ziet de eerste plaat van Ygdrassil het levenslicht. Die wordt goed ontvangen en de band bouwt gestaag verder aan haar reputatie. In de volgende jaren zijn er veel optredens, onder andere als support-act voor Luka Bloom, Mary Black, Heather Nova en Anne Clarke. Ook neemt de band nog drie cd's op die allemaal erg goede kritieken krijgen in de muziekpers.
 
In de afgelopen jaren hield Linde Nijland zich ook bezig met haar soloprogramma "Linde Nijland sings Sandy Danny". Hierin vertolk ze het repertoire van deze folklegende (oa bekend uit Fairport Convention). Het project werd enthousiast ontvangen en ze treedt ermee op in binnen- en buitenland.
 
In 2005 verschijnt de vijfde cd, Easy Sunrise, tot nu toe de kroon op het werk. Ook Bert Ridderbos is inmiddels toegetreden en verrijkt met zijn inbreng het geluid van de band. FolkForum schrijft over deze cd: "Met nóg verrassender harmonieën, spannende instrumentatie, een aangenaam afwisselend repertoire én een glasheldere open productie is dit album een juweel.".
 
Deze zomer stond Ygdrassil daarom alweer voor de tweede keer op Nederlands grootste folkfestival Folkwoods. Het  muziekmagazine Heaven schreef: ‘Mooier dan dit heeft Nederlandse folkmuziek eigenlijk nooit geklonken.'. Een aanrader dus.
 
Zaterdag 30 september 2006, Ygdrassil, Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, Deventer. Het concert begint om 20.30 uur (om 20.00 uur gaat de zaal open). De toegangsprijs bedraagt €10,- (voor donateurs van Stichting Folluk! €8,-). Voor reserveringen kunt u bellen met Kees Aarnink, tel. (0570-) 636768, of een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook: folk.twente.org/folluk.html.