Muzikant-zanger Piet Snijders van de Brabantse volksmuziekgroep Horlepiep werd bij de presentatie van zijn boek Aastes van heure Zegge door zijn Horlepiep-collega's zodanig in de bloemetjes gezet dat hij blij verrast meteen een artikeltje mailde naar Folkforum. Zijn mailtje was dermate 'persklaar' dat we het hier in ongewijzigde vorm plaatsen.

Volksmuziekgroep Horlepiep uit de Brabantse Peel blijft verrassen. Vorig jaar werden de folkies opgeschrikt door het bericht dat deze traditionele band na de elpee Zoals de ouden zongen (1980) na 25 jaar eindelijk weer een nieuwe geluidsdrager had geproduceerd: 'n Hil schon uur (2005). Maar koud een jaar later is er alweer een nieuw Horlepiep-schijfje. Alleen: deze keer bestaat er slechts een exemplaar van.

Bij gelegenheid van de presentatie van het boek Aastes van heure Zegge, geschreven door Horlepiep-lid Piet Snijders, bracht de band een wereldprimeur, een gloednieuw  Turfstekerslied op de Ierse Foggy Dew-melodie ten gehore. Bijzonder omdat er in de volksmuziekliteratuur tot op heden niet een Turfstekerslied te vinden was! Maar minstens zo bijzonder was dat bandlid Johan Otten het lied al meteen op cd kon aanbieden aan zijn schrijvende collega. En wel in een uitvoering waarvan de liefhebbers mogen hopen dat die ooit onder bredere aandacht komt! Zanger/gitarist Johan is na 30 jaar Horlepiep namelijk nog steeds een verborgen talent. Hij heeft een stem als een klok, perfect geschikt voor de gedragen ballade, en die ook nog eens heel fraai wordt aangevuld door de bas van Leo Snijders. Jammer dat vooralsnog alleen Piet daarvan kan genieten. Want die heeft toch maar mooi dat ene cd-tje te pakken. Een gegarandeerd uniek collectors-item...