Enige tijd geleden meldden we dat de speciale muziekinstrumenten van therapeut Ruud van der Wel waren gestolen. Gisteravond stuurde een gelukkige Van der Wel het goede nieuws dat een deel is teruggevonden.

De gestolen muziekinstrumenten van ademhalingstherapeut Ruud van der Wel uit Rhoon zijn voor een deel teruggevonden. De instrumenten, die kinderen met progressieve spierziekten helpt de conditie van de longen op peil te houden, zijn teruggevonden in
pandjeswinkels in Rotterdam. De politie kwam de gestolen goederen op het spoor na speurwerk van ademhalingstherapeut Ruud van der Wel van het Rijndam Revalidatiecentrumuit in Rotterdam.

Van der Wel geeft al zeven jaar les aan kinderen die lijden aan progressieve spierziekten. Dat heeft ook een negatief effect op de longen van de zwaar gehandicapte kinderen. Door muziekles te geven, probeert Van der Wel de conditie van de longen op peil te houden.

Twee weken terug werden de peperdure en speciaal aangepaste instrumenten gestolen, wat zorgde voor een storm van verontwaardiging. Uit de hele wereld kwamen de reacties binnen. Een Nederlandse zakenman die vorige week in het Canadese Toronto bivakkeerde, kwam afgelopen weekeinde thuis met gloednieuwe instrumenten, afkomstig uit Chicago.

,, Achter de schermen waren we al weer bezig om de gestolen instrumenten
op te sporen,'' zegt Van der Wel. Op internet zag hij dat een van de instrumenten werd aangeboden. Hij zocht contact met de Rotterdamde koper en kwam er al snel achter dat de man niet de dief kon zijn. Wel ondekte hij dat het instrument afkomstig was uit het revalidatiecentrum. Bovendien zocht Van der Wel uit dat het gekocht was in een pandjeszaak in Rotterdam. In een pandjeszaak 'op Zuid' werd het merendeel van de gestolen goederen
gevonden.

,,Ik ben een gelukkig man,'' zegt Van der Wel. ,,De politie van het district Noord heeft prima werk geleverd.'' De ademhalingstherapeut beschikt nu over meer instrumenten dan voor de diefstal. ,,Maar die zijn hard nodig, omdat we bezig zijn de lessen uit te breiden. Daar komt bij dat er nog steeds mensen zijn die spontaan van alles schenken. Vandaag is er bijvoorbeeld iemand die een speciale accordeon komt brengen van zijn overleden vader. De boodschap voor mij is duidelijk: je kunt wel spullen stelen van gehandicapten, maar je komt er niet mee weg."

Voor informatie over Van der Wel en zijn therapie: www.mybreathmymusic.com.