De Irish Night waarmee Comás op 24 september de GUO-concertserie 06/07 in 't Boerderijtje (tussen Oisterwijk en Haaren) opent, krijgt mogelijk aanvulling van een Irish Session.

Het principe van een Irish Session is simpel: enkele concertbezoekers die tevens Ierse muziek maken, spelen voor of na het concert van Comás en misschien ook nog in de pauze in informele, ongedwongen sfeer op hun meegebrachte instrumenten. Bezoekers die met hun eigen instrument denken te kunnen aansluiten, worden hiertoe van harte uitgenodigd. Overige bezoekers genieten tussen pot en pint nog wat voor of na van het concert door Comás. De organisatie kan meegebrachte instrumenten van bezoekers tijdens het concert opslaan in een veilige ruimte.     

Het idee ontstond op vrijdagavond 25 augustus tijdens de Ierse sessie in café Zomerlust aan de Oisterwijksebaan te Tilburg. Sinds een jaar komen hier elke laatste vrijdag van de maand vooral Nederlandse en Vlaamse muzikanten bijeen om samen Ierse muziek te spelen. In relaxte sfeer zitten er zo pakweg tussen 20.00 uur en middernacht in wisselende samenstellingen een fiddler, dwarsfluitist, chromatisch en diatonisch accordeonist, bouzouki- of cisterspeler, akoestisch bassist, tin whistler, bodhran-roffelaar en zanger rond de grote stamtafel onder aansporing van de Tilburgse gitarist Gerard Braun. Voor muzikanten en luisteraars biedt deze Ierse sessie een ontspannende manier om het weekend in te luiden met Ierse muziek en een pint uit het ruime assortiment van dit authentieke biercafé.  

De aanwezige muzikanten op de sessie van 25 augustus moesten nog even agenda's checken, oppas regelen, tam-tams in stelling brengen en rooksignalen doorseinen om het idee gerealiseerd te krijgen. Bovendien blijft een Irish Session een vrijblijvende aangelegenheid: wie komt opdagen, haakt mee in. Daagt er geen enkele sessie-muzikant op, dan gaat dit extra feestje niet door.

Potteke konfituur
Maar er hangt iets in de lucht en de muzikanten van Comás zijn er in elk geval. Ongetwijfeld zullen zij het niet kunnen nalaten om met name na hun concert nog even stevig mee te jammen. Dit vooruitzicht motiveert de sessiedeelnemers des te meer, aangezien de vaste kern van Comás bestaat uit vier muzikanten die elk op hun eigen instrument worden gerekend tot de internationale top binnen de traditioneel-Ierse muziek. Het betreft Philip Masure uit Vlaanderen (diverse snaren, waaronder open tuning DADGAD-gitaar), Aidan Burke uit Ierland (fiddle), Sylvain Barou uit Bretagne (dwarsfluit, uillean pipes) en Jackie Moran uit USA (bodhran en overige percussie). Iers potje jam dus, of, om met onze zuiderburen te klappen: potteke konfituur.

Het concert van Comás waarmee GUO haar seizoen 06/07 op 24 september opent in 't Boerderijtje, begint om 20.30 uur. Kassa en zaal openen rond 20.00 uur. Belangstellenden kunnen tickets reserveren via GUO-concertbrochure 06/07 of op www.do.nl/guo, waarop tevens meer info te vinden is. Overige info (dus geen ticketreservering): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of GUO-foon: 013 - 5210175.