Het kwartet Ça Bouge is eerste geworden van de zes deelnemende groepen aan de Balrally op het Boombalfestival in Lovendegem. De groep verdient met haar overwinning acht concerten tijdens evenzoveel Boombals. De tweede plaats was voor het piepjonge talentvolle trio Bogus.


Voor de balrally hadden zich acht veelbelovende groepen opgegeven. Zes werden er geselecteerd voor de ‘talentenwedstrijd' tijdens het Boombalfestival. Het waren: Donder in 't hooi, Green Jacket, Muzenzo, Bogus, Batist en Ça Bouge.

De voltallige jury was het erover eens dat Ça Bouge nu al een volwaardige balgroep is. De jury bestond uit veertien leden onder wie muzikanten van groepen als Olla Vogala, AedO, Ambrozijn, Magister, Kadril, Limbrant en 't Kliekske, en o.a. vertegenwoordigers van de Boombal-organisatie en media zoals VRT en Folkforum.nl. De voorzitter was accordeonist en Boombalbezieler Wim Claeys.

Ça Bouge zette een gedegen set neer waarvan de klankkleur vaak Scandinavisch aandeed. De kleine Zweedse doedelzak, de sac pipa, was daar niet vreemd aan. Maar over het algemeen zette viool en energieke percussie de toon met lyrische en strakke begeleiding op respectievelijk accordeon en contrabas. Opvallend was dat de groep louter eigen composities speelde. Ça Bouge bestaat uit drie ervaren muzikanten en een jonge accordeoniste, die in het tweede jaar van het conservatorium van Antwerpen studeert.

Samenstelling Ça Bouge:
Sara Salverius
: accordeon (o.a. Fliodan)
Wim Baeck: viool en sac pipa (Sourdine en ooit Sylt en Tantra)
Wim Ramon: contrabas (o.a. Tom Robinson, Neeka, Het Gespuis, Het Groot Onderhoud)
Bart Deblaere: cajòn en drums (ooit Follia, Tantra)


Opvallend was de tweede stek voor Bogus. Dit trio bestaat uit de twaalfjarige (!) saxofonist Ambroos De Schepper, zijn veertienjarige broer gitarist Florian en de dertienjarige percusionist Hans Depelchin. Deze groep wordt als talentvol omschreven.
In AedO zien ze hun voorbeeld. Hoe jong ze ook waren, ze vonden het tijd voor een verleidingsdansje, een bourrée. Saxofonist Ambroos speelt met een verbluffende feel voor een twaalfjarige en zijn broer Florian kan al uitstekend overweg met de dagdad-stemming op zijn gitaar. De percussionist kwam het best tot zijn recht op de cajòn.

De broers De Schepper komen uit een muzikaal geslacht. Hun vader speelt in Ashels evenals de vader van de AedO-broers Jonas en Pieter De Meester, die dan weer volle neven zijn van Florian en Ambroos. De AedO-broers waren destijds ook al op zo'n jeugdige leeftijd met hun groep begonnen. In dit verband is het wel aardig om te verklappen dat het Stamboombal zoals dat mysterieus staat aangekondigd voor 14 november in de Gentse Centrale, hier alles mee te maken heeft.

Samenstelling Bogus:
Hans Depelchin: percussie (djembé, cajòn en darbouka)
Florian De Schepper: akoestische gitaar
Ambroos De Schepper: altsax en tin whistle