Muzikanten ondervinden grote problemen door de strenge veiligheidsmaatregelen die sinds enkele weken gelden op luchthavens. Hun muziekinstrumenten mogen niet mee als handbagage, maar veel instrumenten zijn veel te kwetsbaar om in het vrachtruim te vervoeren. Zo bleven afgelopen weekeinde de uillean pipes van de Ierse muzikant Tomás Lynch in Londen achter toen hij onderweg was naar het Triskell Folkfestival in Merkelbeek.

De Musicians Union in Groot-Brittannië wil nu dat er een uitzondering wordt gemaakt. De bond stelt dat musici zich het risico niet kunnen veroorloven om waardevolle instrumenten in het vrachtruim te laten. Het Britse parlement is echter met reces, waardoor er geen schot in de zaak zit.

Musici overwegen ondertussen juridische stappen omdat ze nu noodgedwongen buitenlandse optredens moeten afzeggen. Ze willen dat instrumenten die meer dan 40.000 euro waard zijn als handbagage mee mogen. De woordvoerder van de Union zegt: "Wij zijn met zo weinigen. Het is heel makkelijk om de muziekinstrumenten voorzichtig te screenen. Ik snap niet dat dat een probleem is." Luchtvaartmaatschappijen zeggen te zijn overgeleverd aan de regels van het ministerie van Transport.