Zanger/liedjesschrijver Gerard van Maasakkers uit Budel is volgend jaar het dragend thema voor het Bloemencorso van Valkenswaard. De liedjes van de zanger moeten dienen als inspiratie voor de wagens in het corso, zo meldt Omroep Brabant op de website.

Op de site van het bloemencorso is te lezen dat Van Maasakkers afgelopen week al Valkenswaard bezocht om te brainstormen over eerste ideeën, maar vooral om kennis te maken met het corsovirus en ook de sfeer van de voorbereidingen in de corsotent te proeven. Van Maasakkers gaf aan vereerd te zijn met het verzoek van het Bloemencorso: "Vaak overkomt je zoiets pas als je vele jaren dood bent, ik vind het zeer bijzonder dat deze eer mij nu al toe komt." Hij kent het Bloemencorso nog wel van vele jaren geleden, toen hij als presentator van Omroep Brabant eens verslag deed van het Valkenswaardse evenement. Maar kijkend naar recente foto's en luisterend naar enthousiaste verhalen wordt al snel duidelijk dat het corso van toen nu niet meer bestaat. "Vooral ontwikkelingen als theater en (live-)muziek op de wagens spreken me enorm aan."

gerard van maasakkers
Gerard van Maasakkers bij zijn bezoekje aan de bouwers van dit jaar

De invulling van het thema staat nog helemaal open, maar duidelijk is wel dat de liedjes van Gerard van Maasakkers centraal komen te staan. Van Maasakkers hoopt op veel passie en creativiteit van de wagenontwerpers: "Het is al leuk om straks driedimensionale verbeeldingen van je liedjes te zien, maar als de ontwerpers er iets extra's mee gaan doen, dan wordt het ook voor mij heel spannend."

Over zijn rol als gastregisseur heeft hij nog niet uitgebreid na kunnen denken, maar hij zal de ontwerpers niet sturen naar de betekenis die de liedjes voor hem zelf hebben. Van Maasakkers: "Een liedje werkt pas als de luisteraar er zijn eigen verhaal van maakt. Of dat ook mijn verhaal is vind ik niet zo belangrijk. Ik vul nooit alles helemaal in, maar laat liever ruimte voor eigen interpretaties. Ik hoop dat de ontwerpers ook echt op hun manier met de liedjes aan de slag gaan. Dan gaat het leven."

Dit jaar is het thema Concert of Continents, en daarmee staat de hele dag in het teken van wereldmuziek en etnische culturen. Muziek uit alle windhoeken waait door de straten.
De 14 dahliawagens swingen met salsa en bossanova, dromen bij reggae en fado, en feesten op folk en polka. Het bloemencorso vindt plaats op zondag 10 september 2006.

Zie www.omroepbrabant.nl en www.bloemencorso-valkenswaard.nl.