Ja hoor, het is weer komkommertijd...

De popwereld is in rep en roer sinds de Italiaanse zender Rai 2 vandeweek in haar journaal meldde dat de Beatles-hit Yesterday een kopie is van het oude Napolitaanse volksliedje Piccerè che vene a dicere. Muziekexpert en componist Lilli Greco speelde in de uitzending het volksliedje op piano en de gelijkenis met Yesterday was onontkoombaar.

Als toegevoegd bewijs van het vermeend plagiaat vertelde Greco ooit van Beatles-manager Brian Epstein gehoord te hebben dat Paul McCartney een "bijzondere voorliefde" zou hebben gehad voor oude Napolitaanse folkliedjes. "Piccerè..." stamt uit 1895.

Op de website van de Beatles fanclub staat een andere lezing over het ontstaan van Yesterday: ...Volgens de biografieën componeerde McCartney de volledige melodie van Yesterday in een droom, 's nachts in zijn flat aan Wimpole Street van zijn toenmalige vriendin Jane Asher. Toen hij wakker werd, snelde hij naar een piano, deed een taperecorder aan, en speelde de melodie om te vermijden dat het hem zou ontschieten. John Lennon noteerde later dat het liedje maandenlang aanwezig was voordat Paul er enige woorden bij had bedacht, anders dan "Scrambled Eggs" (roereieren). Daarna duurde het nog maanden voordat het liedje door de band geaccepteerd werd...

Oorspronkelijk verscheen Yesterday op de elpee Help (augustus 1965) en het was tevens de titelsong van een elpee die een jaar later werd uitgebracht.