Het 9e Amsterdam Roots Festival is van start gegaan met een uitverkochte avond met de gypsy opera Karmen van Goran Bregovic op zaterdag 17 juni in Paradiso. Zijn moderne versie met swingende balkan beats werd eenmalig in Nederland gespeeld.

Dit werd gevolgd door een drukbezocht Roots Open Air, het gratis toegankelijke openlucht gedeelte van het festival. In een zonnig park bezochten meer bezoekers dan ooit tevoren het programma met zo'n 50 acts op 6 podia. Vorig jaar waren er 55.000 bezoekers, dit jaar hebben zeker meer dan 60.000 mensen Roots Open Air in het Oosterpark bezocht.  

Het festival thema van dit jaar ‘crossover' en de drie deelthema's Africa Crossover, Balkan Beats en Mestizo Latino waren in het programma goed vertegenwoordigd.
Het Engelse Baka Beyond bracht een mix van Keltische ballades met het ritme van het tropisch regenwoud van Kameroen, de Franse Les Boukakes Rock 'n Raï, uit modern Havana kwam een tropische cocktail van funk, jazz, drum 'n' bass, reggae, mambo en son van Free Hole Negro en de avond werd in Zap City afgesloten met Spaans temperament van Chambao die met hun mix van flamenco met dancebeats het publiek op de dansvloer kreeg.

Issa Bagayogo vs Doctor L opende het tweede podium met een mix van traditie en moderne danceclub sounds,  de Hongaarse zangeres Beáta Palya maakte indruk met haar swingende folk-gypsy jazz, Nidi d'Arac verraste met hun mix van Italiaanse folk en dancebeats en Atongo Zimba met zijn heerlijke afropop was een fantastische afsluiter.

Op het Couleur Locale podium traden artiesten met Turkse, Marokkaanse en Afrikaanse roots op. Natuurlijk was het druk bij het Urban Groove podium georganiseerd door Stichting GRAP, met showcases van upcoming maar zeker ook gevestigd talent als Kliber4life. Verder waren er het Kids@Roots podium waar het thema Turkije door en voor jongeren werd verwerkt, workshops voor jong en oud en genoot iedereen van de wereldmarkt, met meer dan honderd kramen vol exotische hapjes en producten uit de hele wereld.

Het Amsterdam Roots Festival duurt nog t/m zondag 25 juni 2006. In Het Concertgebouw, Tropentheater, Melkweg en Paradiso spelen o.a. Trilok Gurtu & The Frikyiwa Family, top percussie meeting tussen India en West-Afrika, Souad Massi singer-songwriter uit Algerije/Frankrijk, Sergent Garcia een mix tussen ragga, salsa en raggamuffin, Shantel and his Bucovina Club Orkestar, DE man achter de ‘urban gypsy' trend, Cheikh Lô (Senegal) wereldburger in de nieuwe Afrikaanse muziekscene en Bajofondo Tango Club uit Argentinië/Uruguay combineert moderne electro sounds met de traditionele tango. Gilberto Gil e Grupo uit Brazilië is de grote afsluiter van het festival.

Meer informatie en het gehele programma:www.amsterdamroots.nl.