How Many Roads van Jos de Putter, die vorig jaar te zien was op IDFA, het documentairefestival in Amsterdam, gaat vanaf 1 juni draaien in de Nederlandse filmtheaters.


Schalks kijken twee meisjes in de camera. Zittend op een bed in een kamer vol roze hartjes verklaren ze folklegende Bob Dylan de liefde via een gedicht: Bob, Bob / Ik wou dat ik je muze was / Bob, Bob / Op een dag maak ik je gek.

In 2006 wordt Dylan 65. Met zijn platen raakt hij nog elke dag ontelbare mensenlevens. Jos de Putter, bekend van films als Het is een schone dag geweest en Dans, Grozny Dans, portretteert in How Many Roads een aantal van deze levens.

De Putter poogt niet, zoals traditionele Dylan-films, de raadselen rondom zijn persoon te ontrafelen, maar gaat in op de wonderlijke wereld van Dylans volgelingen. Reizend langs steden, dorpen en gehuchten, ontmoet De Putter Amerikanen in wiens leven Dylans oeuvre een hoofdrol speelt. Zo is er een timide Irak-veteraan, een vrolijke softwareverkoopster, een jonge rapper, een radiotherapeut en een vrouw die dankzij Dylan op haar eigen benen leerde staan. Elke dag vinden zij en vele anderen troost, zingeving en inspiratie in de gezongen woorden van hun idool.

Maar How Many Roads ademt ook een sfeer van melancholie. Samen met Dylan bereikt de Amerikaanse protestgeneratie van de jaren zestig de pensioengerechtigde leeftijd. Wat is er geworden van de idealen waarover hij zong? ‘De tijden' zijn inmiddels veranderd - zij het misschien niet precies zoals hij en zijn luisteraars destijds voor ogen hadden.

Meer nog dan een terugblik, is How Many Roads een prachtig gefilmde roadmovie, een ontroerend en kleurrijk panorama van het Amerika na 11 september.

How Many Roads, Nederland 2006, 71'
Regie en scenario: Jos de Putter
Camera: Vladas Naudzius
Geluid: Rik Meier
Muziek: Vincent van Warmerdam
Productie: Zeppers Film & TV