In september 2006 start Piter Wilkens met een nieuw theaterprogramma It Fûgeltsje Yn Myn Gitaar. Dit bestaat voornamelijk uit vertaald Zweeds werk van Cornelis Vreeswijk, maar ook enkele van oorsprong Nederlands, bijvoorbeeld It Fûgeltsje Yn Myn Gitaar (Het mannetje in mijn gitaar). Piter wordt begeleid door zijn broer Sytse op contrabas en Rik Meijer op akoestische sologitaar. Hij gaat Vreeswijk niet imiteren, maar zingt de liedjes gewoon op zijn eigen manier.

Cornelis Vreeswijk wordt geboren op 8 augustus 1937 in IJmuiden. In 1949 emigreert het gezin Vreeswijk naar Zweden, Cornelis is dan 11 jaar. In zijn studententijd ontmoet hij de bekende Zweedse volkszanger Fred Åkerström die hem aan een platencontract helpt. Dan gaat het hard en wordt zijn populariteit ook in Nederland opgemerkt. Begin 1966 nodigt de VARA hem uit naar Nederland te komen.
 
Met een paar in het Nederlands vertaalde Zweedse liedjes en een paar nieuwe Nederlandstalige, verschijnt hij voor televisie. De nozem en de non komt op single uit, maar er gebeurt weinig mee. Het duurt zes jaar voor hij zich om laat praten toch een Nederlandse LP op te nemen. In Zweden heeft hij er dan al tien op zijn naam staan. Dit titelloze debuutalbum, met nummers als Veronica, De Nozem En De Non en Misschien Wordt Het Morgen Beter slaat geweldig aan en staat 19 weken in de Album top-100 en komt zelfs op nummer één! Radiopiraat Veronica omarmt het gelijknamige nummer en bombardeert het op 26 augustus 1972 tot Alarmschijf. In de zomer van '72 komt Veronica hoog in de Top-40 te staan. In de herfst van ‘72 volgt er een succesvolle Vreeswijk-tournee door Nederland. Daarna keert hij terug naar Zweden om nieuw materiaal op te nemen. De LP Cornelis Vreeswijk wordt platina, oftewel: er worden meer dan 100.000 van verkocht.

Piter Wilkens hoort De Nozem En De Non voor het eerst op 13 jarige leeftijd en is daarna Vreeswijk blijven volgen. Zelf begint hij zijn muzikale carrière in 1979 als pionier op het gebied van Friestalige (pop)muziek en groeit uit tot meest succesvolle en bekendste, volledig Friestalige artiest ooit.  Piter treedt solo op, maar ook met begeleidingsband, een plaatselijk korps, een Big Band of een koor. In kroegen, feesttenten, op festivals of in theaters. Hij deelde het podium met onder anderen Gé Reinders, de Kast, Rients Gratama, MC Remon en het Noord Nederlands Orkest en hij toert regelmatig in het buitenland.   
Vanaf september dit jaar gaat hij met de tour It Fûgeltjse Yn Myn Gitaar door Friesland en Nederland.

Image
Piter Wilkens eerder dit jaar op het tradIt! festival in Groningen, foto Ronald Rietman

Zie ook: www.piterwilkens.nl.