De Berlijnse Sonja Markowski heeft afgelopen zondag de Grote Prijs Zuid-Holland (categorie singer/songwriter) gewonnen. Dat is een mooie aanleiding om haar even voor te stellen. We namen een kijkje op haar website, waaruit blijkt dat deze dame behoorlijk aan de weg timmert..

Singer-songwriter Sonja Markowski groeide op in het inspirerende Berlijn, dat zij in 1994 verliet om in Rotterdam zang te studeren. In haar koffer zaten de liefde voor eerlijke, rootsy muziek en de droom om haar eigen liedjes mee te nemen naar leuke podia over de hele wereld.

Tien jaar geleden ontmoette Sonja haar muzikale soulmate: gitarist Jan van Bijnen. Met z'n tweeën vormen zij de basis van markowski, de formatie waaraan Sonja haar pools-russische achternaam heeft geleend. Hun jarenlange samenwerking in diverse bands heeft geresulteerd in blind vertrouwen. Jan's begeleiding ondersteunt de liedjes niet alleen maar vult ze ook aan met een extra portie pit. Hij heeft Sonja besmet met zijn liefde voor country-getinte muziek, duidelijk te horen aan de aparte sounds (dobro, pedal en lapsteelgitaar of banjo).

Na een aantal jaren sporadisch op te treden was het vorig jaar tijd om de liedjes naar een hoger plan te tillen: markowski nam een cd op en is sinds augustus 2005 regelmatig te zien op diverse podia in binnen- en buitenland. In februari kwam de nieuwe cd Family Café (eigen beheer) uit, met daarop de meest recente liedjes, sommige aangevuld met contrabas en drums/percussie.

sonja markowski
Sonja Markowski

De Popunie heeft markowski in september 2005 uitgeroepen tot band van de maand. Bovendien heeft markowski's versie van Thé Lau's Lied van de Vrijheid onlangs de 1e prijs in de regio Zuid-Holland gewonnen. Deze bewerking met een gedeeltelijke vertaling van de tekst naar het Duits zal te horen zijn tijdens het Zuid-Hollandse Bevrijdingsfestival. Op 11 mei staan ze in de halve finale van Mooie Noten, de Grote Prijs van de regio Amsterdam (locatie: Paradiso).
 
Meer info vind je op www.markowski-music.com.
Over Jan Bijnen: www.lazyj.nl.