De alt.countryband band The Yearlings geeft 18 juni haar laatste concert. De ‘final farewell show' is in thuisbasis Ekko in Utrecht.


Zanger/gitarist Olaf Koeneman en drummer Léon Geuyen begonnen in 1999 The Yearlings, geïnspireerd door Amerikaanse muziek van o.a. Uncle Tupelo, The Jayhawks en Whiskeytown. In 2001 kwam René van Barneveld (steelgitaar) de band versterken. Een jaar later verscheen de debuut-cd bij Sonic Rendezvous. In 2004 verscheen de opvolger, Utrecht, door bandleden omschreven als 'countryfied pop'.

Op de de americana/country-site Hanx www.hanx.net/nieuws.htm zegt Olaf Koeneman: "De reden voor de split is in feite dat we het gevoel hadden als Americana-act te hebben gedaan wat we konden doen. We zagen niet in dat we in het genre waarin we opereerden een betere plaat konden maken dan Utrecht. (...) Daarnaast merkte ik zelf dat ik gewoon andere muziek wilde gaan maken. Op dit moment willen we echter vooral nog even naar het verleden kijken. We zijn trots op wat we hebben gedaan. Ik kan Utrecht nog steeds opzetten en vind het een toffe, gevarieerde plaat."

De Yearlings gingen verder dan enkel alt.country. Ze produceerden ook popsongs á la Byrds en R.E.M. De bandleden blijven muzikaal actief. Zo maakt bassist Herman Gaaff deel uit van rockband Moskowicz en is drummer Léon Geuyen druk met een andere succesvolle band: The Gasoline Brothers.

Zie ook: www.theyearlings.nl