FolkClub Brielle organiseert op vrijdagavond 31 maart in "De Vergulde Colff" in Brielle een muzikale lezing. Het duo Marianta presenteert, exclusief voor FolkClub Brielle, hun boek Nederlandse jaarfeesten en hun liederen door de eeuwen heen. Het boek van Marianta kreeg veel lovende recensies, waaronder van de Leeuwarder Courant. "De schrijfsters doken in de jaarfeesten en maakten er een kostelijk overzicht van", aldus dit dagblad.

Bij Driekoningen, carnaval, midzomer, Sint- Maarten, Kerstmis en andere jaarfeesten horen bepaalde gebruiken en liedjes. Marian Nesse en Marita Kruiswijk geven een beeld van de ontwikkeling van de feesten en hun liederen door de eeuwen heen. Niet alleen maatschappelijke ontwikkelingen waren van invloed, maar ook de (soms wilde) theorieën over de oorsprong van de feesten. Uit de vele liedboeken die sinds de zestiende eeuw verschenen zijn, is een selectie gemaakt van liederen die qua tekst en muziek karakteristiek of juist bijzonder zijn. Marianta laat Brielle kennismaken met deze bijzondere liederen. Humorvol en met vele theatrale effecten gaan zij met hun programma het jaar rond, van nieuwjaar naar oudjaar, waarbij alle bekende jaarfeesten de revue passeren. Door middel van komische anekdotes, serieuze achtergrondinformatie, liederen, instrumentaaltjes en dans komt een tijd tot leven waarin de mensen nog van seizoen naar seizoen en van feest naar feest leefden.

Bij de liederen en dansmelodieën worden naast accordeon en fluiten ook instrumenten bespeeld als schalmei, kromhoorn, doedelzak, draailier, hommel, rommelpot, klepperklomp en Kees, de theekistbas. Het publiek wordt op vele verrassende manieren bij de voorstelling betrokken.

Het concert begint vrijdag 31/3 om 20:15 uur in "De Vergulde Colff" (naast 't Kont van het Paard) aan het Wellerondom te Brielle. Vanaf 20.00 uur is iedereen van harte welkom. Kaarten voor deze avond zijn verkrijgbaar bij boekhandel Hoofdstuk Een, Nobelstraat 16 in Brielle. Uiteraard worden er ook kaarten bij de ingang verkocht. Na afloop bestaat de mogelijkheid het boek (inclusief CD) te kopen. Op verzoek van beide muzikanten is het een rookvrije voorstelling.

Meer informatie over de activiteiten van FolkClub Brielle is te vinden op www.fc-brielle.nl.