De concertreeks van Gerard van Maasakkers en zijn Vaste Mannen eerder deze maand in Zuid-Afrika is een succes geworden. "Er stonden 5 concertjes gepland op verschillende locaties, maar dat zijn er veel meer geworden, want we hebben zomaar op straat of in een kroeg regelmatig gespeeld, o.a. met Schalk Joubert, de Afrikaanse bassist van Stef Bos", aldus Van Maasakkers die inmiddels begonnen is met het schrijven van nieuw materiaal voor ‘ZICHT', het nieuwe programma wat in het najaar klaar moet zijn. Het plan is dat dan ook de nieuwe cd verschijnt.


Voor Gerard van Maasakkers was de uitnodiging om in Zuid-Afrika op te treden al zijn tweede. "Vier jaar geleden was dat in het Klein Karoo Nasionale Kunstefees in Oudtshoorn, samen met m'n gitarist Harry Hendriks. Nu ben ik met alle Vaste Mannen naar Stellenbosch gegaan om te spelen op het literaire festival Woordfees", aldus de Brabantse zanger-liedschrijver.  "We hebben er veel indruk gemaakt. ‘Hartroerend' zo noemden de Zuid-Afrikanen het. Dat vond ik wel een mooi woord. Vooral 't Is altijd nou wordt een Woordfees-hitje, en ook onze a-capella versies van Daor is de zon en Griep.  
Van Maasakkers heeft aan de tournee nog een paar dagen vastgeknoopt om in alle rust aan nieuwe liedjes te kunnen werken.  

Het was voor de zanger en zijn begeleiders een indrukwekkende belevenis. Van Maasakkers: "Wat we nog steeds merken, is het grote verschil tussen de ‘blanke' en de ‘zwarte' wereld. Het begint wel wat te verbeteren ten opzichte van vier jaar geleden, maar nog steeds zijn de meeste blanken rijk en de meeste zwarten arm. En de scheiding is groot, maar er is al veel vooruitgang geboekt. Als het goed komt met dit land, is het een van de mooiste plekken van de wereld om te wonen!"

Op de website van Gerard van Maasakkers staat een logboek van de Zuid-Afrika trip, compleet met foto's en filmpjes, zoals een opname van het dagelijks verslag dat Van Maasakkers vanuit Zuid-Afrika (bij 30 graden aan de rand van een mooi zwembad) telefonisch deed op de regionale Omroep Brabant. (zie www.redfishstudio.nl/gerardinafrika)

Zie ook www.gerardvanmaasakkers.com.