Ons land kan zijdelings ook meegenieten van het grote Himalaya Filmfestival. Onder de noemer ‘Yaks on tour'  worden een aantal films vertoond uit de afgelopen drie filmfestivals. ‘Bhedako Oon Jasto... in search of an song' is een van de films die eerdaags in Schagen en Hoorn te zien is. Het is een eenvoudig en spontaan beeldverslag van een zoektocht naar een traditioneel volkslied.

Zondagmiddag 2 April in het Scagon Theater in Schagen www.scagontheater.nl
Zaterdag 22 April en Zondag 23 April in het Filmhuis Hoorn www.filmhuishoorn.nl
Naast ‘Bhedako Oon Jasto... in search of an song' draaien er de films ‘Ladakh - Land of High Passes',  ‘In Search of Zhang Zhung', ‘Bodnath' en Tibetan Portraits'.

'Bhedako Oon Jasto...in search of a song... ' is een eenvoudig en spontaan beeldverslag van een zoektocht naar een traditioneel volkslied. De zoektocht begint op het moment dat Narayan Wagle, een bekende journalist uit Nepal, Amrit Gurung en Daniel Karthak resp. de zanger en gitarist van de zeer populaire band Nepathya meeneemt naar de oorsprong van een volkslied.

Narayan heeft het volkslied 'n jaar of acht geleden gehoord tijdens een trektocht door het Langtang-gebied in de Himalaya. De melodie haakt zich in zijn geheugen vast en op een dag zingt hij het lied voor Amrit Gurung van Nepathya. Amrit vraagt aan Narayan of hij hem aan meer details over het lied en de melodie kan helpen. Amrit is van plan het op zijn nieuwe album zetten.
Narayan oppert het idee om terug te gaan naar de bergen zodat ze het lied en de plaats beter kunnen aanvoelen. Ze besluiten deze tocht te maken. Ze nemen ook Daniel, de gitarist van Nepathya, mee zodat hij de klanken van de Tungna (het snaarinstrument uit de bergen) kan oppikken.

Een gezamenlijke vriend die fungeert als katalysator tussen Narayan en Nepathya, is toevallig ook amateurfilmer en besluit mee op reis te gaan met zijn camera.
Dit spontane verslag van de tien dagen durende tocht in het Langtang-gebied in de Himalaya wordt later een 55 minuten durende film die een prijs wint; volgens de critici is het een goede film met vele verdiensten.
Meer info op: www.bhedakooonjasto.com.