Stichting Volksmuziek Nederland (SVN) brengt een boekwerkje uit met 48 melodieën van Carel en Willem Balmer, violisten uit de tijd van Napoleon. Het Muziekboek van Balmer is geredigeerd, geïnterpreteerd en van aantekeningen voorzien door dr. Jos Koning. Het bevat uitgebreide achtergrondinformatie.

Werk van de gebroeders Balmer kun je ondermeer horen op albums van Twee violen en een bas, waarin Jos Koning viool speelt: Hakketoon LP 1982 en op de cd Twee eeuwen Hollandse Dansmuziek, Syncoop CD 198.

Cor van Sliedregt van de afdeling PR van de Stichting Volksmuziek Nederland geeft ons de volgende info door over het Muziekboek van Balmer:

De verzameling bevat voornamelijk dansmelodieën zoals contredansen, cadrilles, menuetten, marsen en sleiffers. Muziek zoals die in de mode was in de Franse Tijd.
Behoudens enkele duetten is het handschrift eenstemmig geschreven en, zoals gebruikelijk, zonder accoorden of tempo-aanduidingen. Het is basismateriaal en dus een feest voor de arrangeur die volledig naar eigen inzicht kan harmoniseren en instrumenteren.

De uitgave bevat een degelijke inleiding met een beschrijving van het manuscript, de auteurs, de muzieksituatie van rond 1800 en adviezen voor het spelen van de muziek. Gedetailleerde aantekeningen per muziekstuk geven nog meer informatie. Gereproduceerde pagina's van het originele handschrift illustreren het geheel en laten zien hoe de bewerker heeft moeten zwoegen om tot een helder hedendaagse notenbeeld te komen, inclusief correcties.

Uniek Materiaal
Deze verzameling is klein in verhouding tot de grote verzamelingen van 100 jaar eerder, ‘Oude en Nieuwe Hollantse Boerenlieties en Contredansen' en ‘de Hollantsche Schouburgh' met resp. bijna 1000 en 440 melodieën. Maar bijzonder vanwege de unieke stukken die verder niet in andere verzamelingen uit die tijd voorkomen. Terecht merkt Jos Koning, die de muziek redigeerde, op dat volksmuziek geen juiste benaming is voor dit repertoire; het beweegt zich van plattelandsmuziek tot stadsmuziek, maar altijd in het kader van populaire, volkse gezelschaps-muziek.

Vormgeving
De ruim veertig melodieën staan prettig leesbaar en ruim op de pagina. Handig gebundeld in een ringband. Deze uitgave is een welkome aanvulling op het Oudhollandse repertoire, waarvan maar weinig beschikbaar is.

Deze en andere uitgaven zijn rechtstreeks te bestellen bij de Stichting Volksmuziek Nederland (SVN). Gegevens zijn te vinden op de website: www.volksmuziek.nl; zie ook onderstaande bestelwijze.
 
Het Muziekboek van Balmer
Eerste uitgave van het handschrift met volkse muziek a.d. 1801, met 48 melodieën van Carel en Willem Balmer, violisten uit de tijd van Napoleon. Geredigeerd, geïnterpreteerd en van aantekeningen voorzien door dr. J. Koning met uitgebreide achtergrondinformatie. Prijs 12,50 + 2,75 porto = 15,25

Bestelwijze: Maak 15,25 over op giro 30 34 15
t.n.v. Stichting Volksmuziek Nederland te Amsterdam,
onder vermelding van Muziekboek Balmer en je postadres.
Afhandeling vindt plaats binnen veertien dagen en in de vakantieperiode binnen één maand.

Zie ook www.volksmuziek.nl en www.tweevioleneneenbas.nl,