- door Henk -
Leuk dat er weer een folkpodium bijgekomen is. Dit keer Kaffee Lambiek aan het Wilhelminapark in Tilburg. Reden genoeg om de uitbaters Xander en Fleur te vragen naar het waarom. Xander: "Ik moet zeggen dat ik zeer aangenaam verrast ben door de hoogwaardige kwaliteiten van de muzikanten. Ik vind het aangenaam om naar te luisteren en het geeft een positief gevoel."

Na het druk bezochte concert van Wè-nun Henk afgelopen zaterdagavond trokken de exploitanten van Lambiek zondagmiddag met hun kinderen naar het festival van de Folkbende in Gorinchem.

Voerde het programma voor de kids jullie naar Gorinchem, of ook de folkdans?
"Het festival in Gorinchem bezochten we omdat we eenzelfde programma in de planning hebben voor kinderen. Dus even kijken hoe het gaat en of we het in ons Kaffee kunnen toepassen. Het was een leuk programma met zang en actieve dans o.l.v. Saskia Knijft en Helga Buitelaar van Dirom-Darom. Daarnaast was er een knutselprogram waarin de kinderen een muziekinstrumentje konden maken. Tevens was er een workshop djembe."

Jullie gaan in Kaffee Lambiek ook een folkbal organiseren. Beheersen jullie zelf ook al de bourree?
"Nee, die hebben we nog niet beoefend, maar wie weet komen we er aan toe tijdens een Folkbal in ons Kaffee. Het moet dan niet net zo druk worden als tijdens het optreden van Wè-nun Henk, want dan hebben we onze handen vol! Het laatste heeft natuurlijk de prioriteit, het leren van de dans doen we dan wel bij een van onze collegae."

Al lang folkliefhebber?
"Voor Fleur is het vorig jaar begonnen door enthousiaste verhalen over Folkbals. Voor mij is het allemaal betrekkelijk nieuw en ik moet zeggen dat ik zeer aangenaam verrast ben door de hoogwaardige kwaliteiten van de muzikanten. Ik vind het aangenaam om naar te luisteren en het geeft een positief gevoel. Ik kijk uit naar het volgende optreden." (24/2 Griff, red.)

Speciale voorkeuren?
"Daar zijn we nog niet voldoende voor ingewijd om een goed antwoord op te geven. Maar de muziek van Wè-nun Henk en Ambrozijn spreekt ons meer aan dan bijvoorbeeld de Ierse folkmuziek die wij kennen."

Zo'n café runnen is geen liefdewerk oud papier. Kun je er met zo'n impopulaire muziek als folk mee rondkomen?
"Een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. We moeten eerlijk zeggen dat we daar eigenlijk niet in eerste instantie mee bezig zijn. We doen iets wat we erg leuk vinden. Voor ons is de dag geslaagd als het publiek tevreden naar huis gaat, wij een bevredigd gevoel hebben en de kosten eruit zijn. Natuurlijk moet er bij ons ook rook uit de schoorsteen komen. Maar iets nieuws moet groeien en wie zaait zal oogsten!"

Trouwens ik zie in jullie programma dat er ook genoeg andere muzieksoorten zijn. Het merendeel gratis toegang. Toch van te leven?
"Gratis maakt het laagdrempelig. Kom maar kijken, vind je het niet leuk dan ga je gewoon naar huis, vind je het leuk dan blijf je en vertel je het de buren je vrienden etc. Daar zitten voor ons de grote verdiensten, de beste reclame... kom gewoon genieten. Overigens is niet alles gratis, het Folkfesti-val/bal op 12 Maart 2006 kost 3 euro. Voor dat bedrag krijg je Drieërlei en OrfeO te zien en komt Dirom-Darom een dansstage geven! Wat neerkomt op een euro bijdrage per groep. Alles valt of staat natuurlijk ook met de bereidwilligheid van de bands om voor een redelijke prijs op te willen treden. We wikken en wegen dus heel wat af om het voor iedereen aantrekkelijk te houden; voor de bands, voor het publiek en natuurlijk ook voor ons."

Zie voor het programma in Kaffee Lamiek: http://www.kaffeelambiek.nl/activiteiten.htm
Als je info wilt of ideeën hebt voor Xander en Fleur kun je altijd via hun site of rechtstreeks mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.