- door Henk / foto Ronald Rietman -
Manic Monday in Eindhoven is een begrip. Carnavalsmaandag 27/2 is het voor het laatst in café De Buut. In september wordt de draad weer opgepakt in Meneer Frits, het restaurant/café bij Muziekcentrum Frits Philips. Organisator Ad van Meurs beschouwt dat zondermeer als een vooruitgang: "Helder format. Beetje meer budget. Door de entree die we gaan heffen, zo'n vijf euro, krijgen we mensen die echt willen luisteren. De maandag van Van Meurs bij Frits wordt het voorland van het Naked Song Festival dat ieder jaar mijn concertcyclus in het Muziekcentrum gaat afsluiten. Het is de bedoeling dat Naked Song gaat groeien...," aldus Van Meurs desgevraagd.

Van Meurs is enthousiast over MeneerFrits en wilde onderhand weg uit De Buut. "Mijnheer Frits is een prachtige plek al was het alleen maar vanwege het mooie rode gordijn achter het podium en de seventies feel die er hangt. In De Buut is het erg rokerig en aangezien ook mijn en Ankie's (Ad's partner die het geluid regelt, red) jaren gaan tellen begon dat steeds zwaarder te wegen."

ad van meurs en de glenfiddich fooienpot
Ad van Meurs met de fooienpot

"Bovendien", zo vertelt Van Meurs, "kregen we in De Buut, omdat er geen entree geheven wordt,  veel kroeg uitval, mensen die in wezen niet geïnteresseerd zijn in  "mijn"  muziek en derhalve knopen, Albert Heijn penningen en tjechisch geld in de fooienpot gooien. Ik wil echt een singersongwriter annex akoestisch folk podium. Ik wil een dusdanig publiek opbouwen en daarvoor budget hebben. De eigenaar van de Buut ziet een jongerenpodium voor zich, denk ik."

Je kijkt dus echt uit naar Meneer Frits? "Ja. Ik heb altijd gedroomd van een club waar je met vrienden aan een tafeltje kunt zitten en waar een nette dame discreet met een dienblad de bestelling komt opnemen, terwijl je gefocust bent op de artiest. Ik wil eigenlijk meer dan een club, ik wil een gevoel van samenzwering hebben bij die bijeenkomsten..."

Manic Monday is 12,5 jaar op rij elke maandagavond doorgegaan. Nu een half jaar niet. Wat ga jij de komende maanden op maandagavond doen, zal gek zijn, nie? ‘Zwemmen'. Gaat de dinsdag in het Gemerts café Alleman wel door? ‘Business as usual'. 

Aan welke Manic Monday denk je met de meeste warmte terug, en welke herinnering vervult je met de meeste afschuw? "Ik vond de No Blues maandag in september wel een hele toffe, en toen Townes van Zandt kwam afzakken in 5 of 6 en negentig, en toen Bert Jansch bij mij kwam logeren op weg van Denemarken naar Engeland en het helemaal niet erg vond om even te spelen, en ga zo maar door."

"Een keer is het voorgekomen dat ik er zelf niet was en dat de band niet kwam opdagen. Toen was het wat minder, schijnt......"