Peter Koene neemt tijdens het SVN cursusweekeinde ‘Traditionele muziek van de Lage Landen', afscheid als voorzitter van de Stichting Volksmuziek Nederland. Bij zijn afscheid geeft hij de bijzondere zangworkshop ‘Antwerps Liedboek'. Er zijn dat weekeinde, van 17 maart t/m 19 maart, nog meer cursussen. Er wordt vooral veel gedaan aan het dansen en spelen voor dansers bij Bal Folk.

Peter Koene is folkzanger- en muzikant. Al vanaf de jaren zeventig is hij actief in de folk. Hij stond aan de wieg van wat tegenwoordig het folkmagazine New Folk Sounds is. Hij stelt de programma's samen van Dutch Folk Radio op internet: www.live365.com/stations/peterkoene. Als muzikant/zanger is hij ondermeer actief in de groepen Madlot en FooFooBand. Al jarenlang geeft hij zang-workshops met Nederlands traditioneel repertoire.

Tijdens het workshop weekeinde van de SVN verzorgt Koene een workshop voor zanglustigen, die aan de slag willen met een keuze uit het "volkse" deel van het in het Antwerps Liedboek verzamelde repertoire. Alle soorten liederen komen aan bod, ook enkele meerstemmige. Tevens zullen een paar versies onder handen genomen worden, zoals die tot in de 20e eeuw, door overlevering veranderd en aangepast, hebben voortbestaan. De cursus is toegankelijk voor alle stemmen. Zangervaring en kennis van het notenschrift zijn niet noodzakelijk maar natuurlijk mooi meegenomen. (Snaar)instrumenten voor eventuele begeleiding kunnen worden meegebracht, mits je redelijk vaardig bent op je instrument.

Vorig jaar verscheen een compleet nieuwe uitgave van het beroemde "Antwerps Liedboek" uit 1544. In deze eerste gedrukte bundel met wereldlijke liederen uit ons taalgebied staan 221 nummers: balladen, historieliederen, drink- en spotliedjes, wachter- en liefdesliederen. In de nieuwe editie is bij de meeste teksten de oorspronkelijke melodie gepubliceerd. Die is altijd éénstemmig en meestal afkomstig uit een geestelijk liedboek. Muziek voor kerk en kroeg was toentertijd nog één pot nat. Door contemporaine componisten is soms wel een méérstemmige zetting voor zo'n geestelijk lied gemaakt.

Het cursusweekeind is  in YMCA, Postweg 65, De Glind. Meer info over het SVN-cursusweekeinde vind je op www.volksmuziek.nl/welkom.htm.