De bij leven al legendarische Britse violist Dave Swarbrick is flink hersteld van een dubbele longtransplantatie (!). De man die ooit bij Fairport Convention speelde, heeft het nieuwe trio Lazarus opgericht samen met gitarist Kevin Dempsey en multi-instrumentalist Maartin Allcock.

Door een ernstige mate van longemfyseem was ‘Swarb' de laatste jaren aangewezen op rolstoel en zuurstof. De situatie werd dermate nijpend dat in 1999 per abuis een overlijdensadvertentie werd geplaatst in de Daily Telegraph. In oktober 2004 kreeg Swarbrick een nieuw paar longen.

Van die ingreep is bij dusdanig hersteld dat hij tunes uit zijn jeugd opnieuw bewerkt. Zijn energie is weer vrijwel optimaal. Met Dempsey (ex-Whippersnapper en Dando Shaft) en Allcock (ex-Fairport) staat hij nu in de startblokken om weer uitgebreid het podium te betreden.

Swarbrick behoort tot de allergrootsten uit de Britse folk. In 2004 ontving hij de BBC Radio2 Folk Awards Lifetime Achievement. De BBC Website schreef toen over Swarb: "Legendary fiddler Dave Swarbrick's career spans five decades of solo work, a celebrated partnership with Martin Carthy and membership of Fairport Convention, Whippersnapper and Band Of Hope. One of the folk world's most colourful characters, Swarb inspires huge affection and respect."
Swarbrick was begin 2004 nog niet zelf in staat zijn prijs in ontvangst te nemen. Dat deed zanger/gitarist Martin Carthy toen voor hem.

Voor de ongelovigen onder ons nam Maartin Allcock met zijn videocamera de herstelde Swarbrick op tijdens zijn fiddlespel. Kijk op www.folkicons.co.uk/swarbfiddle.wmv Voor de lol neemt Swarb ook nog even zijn gitaar in de hand, zie www.folkicons.co.uk/swarbguitar.wmv Voor Engeland staan er al optredens op het programma en de groep lonkt al voor een tournee naar de rest van Europa.
Zie ook www.maartinallcock.com/Lazarus.htm.