Tijdens een feestelijke bijeenkomst het theater The Point in Dublin is gisteren (2/2) in het kader van de Meteor Ireland Music Awards een lifetime achievement award uitgereikt aan The Pogues. Bill Whelan ontving de Industrial Award.


De Ierse rockgroep U2 nam drie Meteor Ireland Music Awards mee naar huis. Gitarist Adam Clayton mocht de beeldjes voor beste Ierse band, beste Iers album en beste Ierse live-act in ontvangst nemen.


Pogues
The Pogues werden in 1982 gevormd door Shane McGowan, Spider Stacey, Jem Finer en James Fearnley. Oorspronkelijk speelden ze als The Pogue Mahones in het Londense pubcircuit met Andrew Ranken op drums en Cait O' Riordan op bas, voordat ze hun naam inkortten tot gewoon The Pogues.
Daarna kwamen Philip Chevron en Terry Woods erbij en verving Darryl Hunt Cait O' Riordan. Met hun onbevangen mix van Ierse traditie, sterke teksten, mooie melodieën en een punk-attitude veroverden ze de wereld. Na 24 kleurrijke jaren - met het veelbesproken drugs/drank aureool rond Shane McGowan, is deze Meteor Award hun eerste echt grote onderscheiding. Spider: "It's a fantastic accolade to be given after all these years".


Bill Whelan

De Ierse componist Bill Whelan, die al eens een Grammy won, is al zesentwintig jaar een van de kopstukken in de Ierse muziek. In 1980 maakte hij deel uit van het toen heropgerichte Planxty. Hij produceerde tal van albums van bijvoorbeeld Andy Irvine, Patrick Street, Stockton's Wing, Davy Spillane, East Wind. Ook produceerde hij voor U2, Van Morrison, Kate Bush, Richard Harris en The Dubliners. Hij werkte ook veel met theatergezelschappen. In 1989 wered hij aangesteld als componist bij het W.B. Yeats International Theatre Festival in Dublin's Abbey Theatre. Vanaf dat moment schreef hij nieuwe muziek bij vijftien Yeat stukken.
In al zijn werk - ook zijn filmmuziek - klinkt de Ierse traditionele muziek door. Ook in het orkestrale The Seville Suite, dat werd uitgevoerd op de Wereldexpo '92 in Sevilla Er volgden nog meer orkestraal werk als The Spirit Of Mayo. Voor het Iers Kamer Orkest schreef hij drie stukken: "Inishlacken", "Carna", en "Errisbeg". En toen kwam er zijn grootste succes: Riverdance. Onlangs schreef hij ‘Emerald Tiger', welke compositie op het album ‘Choreography' van klassiek violiste Vanessa-Mae verschijnt. Momenteel schrijft hij aan een musical.