Op de vooravond van de Midden- en Oost-Europa-beurs wordt vrijdagmiddag 3/2 in het Deventer stadhuis de oprichting bekend gemaakt van Stichting Pentaton, stimuleringsfonds voor Europese traditionele muziek.


Voorafgaand aan deze bijeenkomst is er een optreden van het Transsylvaanse dorpsorkest PALATKA in de hal van het stadhuis van Deventer, van 12.00 - 13.00 uur. Dit orkest is één van de (laatste) dragers der traditionele Hongaarse, Roemeense en zigeunse volksmuziek uit Centraal Europa. De toegang is gratis. Voor meer informatie, zie www.tanchaz.nl
Op de Midden- en Oost-Europabeurs (op zaterdag 4 februari in de Grote Kerk van Deventer) is de stichting Pentaton te vinden met een informatiestand over haar activiteiten.

Pentaton gaat zich inzetten om de Europese volksmuziek opnieuw leven in te blazen en nieuwe ontwikkelingen aan te moedigen (zoals nieuwe composities met traditionele invloeden). Pentaton streeft naar meer traditionele muziek op de Europese podia en op de Europese Radio- en TV-zenders, meer onderzoek, onderwijs, publicaties, CD- en filmproducties van traditionele Europese volksmuziek. De stichting gaat samenwerken met gerenommeerde instituten in Nederland en in geheel Europa.

Pentaton gaat zich de komende tijd concreet bezighouden met o.a. het opzetten van een bureau en secretariaat, het bouwen van een website en het op touw zetten van fondswervingsacties. Andere plannen zijn o.a.
- het maken van een "wegwijzer in de wereldmuziek": een interactieve cd-rom en website met basisinformatie over wereldmuziek uit allerlei landen, bedoeld voor het voortgezet onderwijs;
- inventarisatie van literatuur over Europese volksmuziek;
- veldwerk (verzamelwerk): de volksmuziek in kaart brengen van o.a. het dorp Palatka in Roemenië;
- onderzoeksmateriaal uit Macedonië, Sicilië, Polen en Rusland catalogiseren en beschrijven;
- organiseren van cursussen en workshops:
- het organiseren van concerttoernees waardoor er weer meer traditionele Europese volksmuziek op de planken wordt gebracht.

Het stichtingsbestuur bestaat uit Gerthe Lamers, András Krahl en Crispijn Oomes. Zij vertegenwoordigen een enthousiaste en groeiende groep muziekliefhebbers en musici, die de teloorgang van de traditionele muziek in alle uithoeken van Europa betreuren.

Bestuursvoorzitter en initiatiefnemer Crispijn Oomes uit Zutphen is al vele jaren actief in het opnieuw tot klinken brengen van traditionele muziekvormen. Hij doet dat o.a. met de muziekserie Deventer Internationaal, met het Netwerk Hongaarse Volksmuziek, met de muziekserie Odeon Podium Wereldmuziek in Zutphen en met zijn boekingskantoor De Speelman.

Secretaris Gerthe Lamers heeft diverse culturele projecten in Lochem en omgeving opgezet en zet zich in voor de promotie van de Russische bajanspeler Victor Pribylov en danseres Natalia Pribylova.

De Hongaar András Krahl uit Deventer (eveneens bestuurslid) is als onderzoeker en sociaal wetenschapper verbonden aan diverse internationale organisaties. De drie bestuursleden zijn thans op zoek naar adviseurs en sympathisanten om zich te verzekeren van een breed draagvlak voor hun bijzondere initiatief.

In en persbericht zeggen de oprichters van Pentaton ondermeer:
...In Afrika komt het voor dat met het overlijden van een één verhalenverteller een complete taal uitsterft, inclusief verhalen, geschiedenissen en gedichten. In Europa komt het voor dat met het overlijden van één of enkele dorpsmuzikanten een complete muziektraditie uitsterft, inclusief melodieën, unieke toonsystemen, liederen, dansen en bijzondere speeltechniek. Deze dingen zijn al gebeurd o.a. in Nederland; thans zijn Hongarije en Rusland aan de beurt. Door de globalisering vergeten mensen hun eigen wortels, hun eigen taal, hun eigen muziek en daarmee een uniek stukje van hun eigen identiteit.
Het lijkt erop dat traditionele (meestal mondeling overgeleverde) muziek het onderspit delft in de concurrentiestrijd met geschreven en gecomponeerde muziek, pop, klassiek, jazz, fusion en met commerciële vormen van entertainment. In de strijd om de subsidiepot verliest de wereldmuziek het vooralsnog van de popmuziek, de jazz en de klassieke muziek. Op radio, TV en in de muziekindustrie komt traditionele volksmuziek nauwelijks aan bod of wordt verbannen naar de nacht en naar de middengolf.
De bekende volksmuziekverzamelaar Alan Lomax zegt in de film Lomax the songhunter: "De cultuur van de armen is ook cultuur en heeft evenveel rechten als de cultuur van de rijken". Oomes zegt: "Moeten we het onderzoek naar en het behoud van traditionele muziek overlaten aan de markt? Welnu, dat is de afgelopen eeuw te lang gebeurd. Daardoor is de volksmuziek in de meeste landen bijna van de aardbodem verdwenen. Daarom is een stimuleringsfonds hard nodig, voordat het te laat is."...

 

Sympathisanten kunnen hun steun betuigen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.