The Claddagh, de Nederlandse vereniging van Ierland-vrienden, viert dit jaar haar 12 ½  jarig bestaan. Deze feestelijke dag op 9 april aanstaande in Theater De Kom wordt ondermeer opgeluisterd door de Zwolse groep Blue Dew. Het koperen jubileum begint die zondag 9 april om 14 uur. Entree € 12,50. Een van de activiteiten van The Claddagh is de uitgave van blad The Claddgah News. Het verschijnt zo'n vijf à zes keer per jaar. Het heeft het handzame halve A-4 formaat. Het brengt allerhande info over Ierland. De enige twee zaken waarmee dat blad en de vereniging zich niet bezig houden zijn politiek en religie. Natuurlijk schrijft de redactie over folkmuziek, cd's, festivals en concertkalender. Maar het blad kent ook een sportrubriek en schrijft over literatuur en andere Ierse zaken.   

The Claddagh is opgericht in 1993. Bestuur en redactie waren in het begin één. Maar naarmate de vereniging meer leden kreeg en the Claddagh News dikker werd, is besloten om redactie en bestuur apart te laten voortgaan. Er is eenmaal per jaar een gezamenlijke vergadering en voor de rest is er altijd goed overleg.

In de beginperiode is er veel gepionierd, hetgeen zijn charme had. Vandaag de dag geeft een
club vrijwilligers op professionele wijze vorm aan the Claddagh en the Claddagh News.
Het ledental is in korte tijd gegroeid naar meer dan 500 leden. Veel leden zijn al vanaf het eerste uur lid. De kracht van The Claddagh is dat het een vereniging is van, voor en door de leden.

Zie ook  www.thecladdagh.nl.