Aanstaande zondag 15 januari staat het Luxortheater in Zutphen in het teken van Griekenland, met Griekse film en Griekse levende muziek door Siga to krasi!. Om 12 uur wordt vertoond de beroemde Griekse film L'éternité et un jour van de Griekse cineast Angelopolis. Om 14.30 vindt een optreden plaats van het orkest Siga to krasi! Het orkest speelt rebetika, smyrnaïka en volksmuziek uit verschillende Griekse regio's.

Het 8-koppige orkest Siga to krasi! brengt drie verschillende stijlen Griekse muziek. Een groot deel van het repertoire is Rebetika. Dit was oorspronkelijk muziek van de stedelijke onderklasse en wordt vaak de "Griekse blues" genoemd. De teksten gaan over de ellende van het leven, over hasjconsumptie, maar ook over de liefde. De bouzouki en de baglama zijn de typerende instrumenten van deze muziekstijl. Het ritme wordt gemaakt door op de grond te stampen, of met een glaasje en komboloi (kralensnoer) of met lepels.

Daarnaast speelt het gezelschap Smyrnaïka. Dit is van oorsprong muziek van de Anatolische Grieken, die noodgedwongen moesten repatriëren in 1922. Het is prachtige oosterse muziek, en instrumenten als de ud, de viool, de darbuka en de zilia zijn hierin vaak te horen.
Tenslotte kent Griekenland veel volksmuziekstijlen uit de verschillende gebieden, zoals die van het berggebied Epirus, de eilanden in de Egeïsche Zee en de typische Kretenzische stijl. Meer informatie over Griekse muziek is te vinden op www.sigatokrasi.nl

De Griekse dag vindt plaats in het Luxor Theater, Houtmarkt 64, Zutphen. Combi-ticket muziek en film: € 15,50. Donateurs : € 13,50 Kinderen en scholieren: € 9,50. Men kan de film of de muziekvoorstelling ook afzonderlijk bezoeken.

Zie ook: www.speelman.nl/wereldmuziek/odeon.htm