In ondermeer een Antwerpse bioscoop draait momenteel de Zweedse film Dalecarlians. Niet dat het hier een meesterwerk betreft van regiseuse Maria Blom, maar de muziek bij dit weemoedig feelgood-drama  maakt veel goed. Voor de soundtrack liet de jonge folky Anders Nygårds zich inspireren door Zweedse traditionele muziek.


Stadse dertiger Mia gaat voor de zeventigste verjaardag van haar vader naar haar geboortedorp in Dalecarlia, het platteland ten noorden van Stockholm. Terwijl de voorbereidingen getroffen worden voor het feest, ontmoet Mia op haar rondje door het dorp bekenden en komen oude conflicten, spanningen en ingebakken mechanismen weer tot leven. De acteerprestaties zijn niet om over naar huis te schrijven, de muziek wel.

Anders Nygårds wordt in Zweden gerekend tot de talentvolle jonge folkaanwas. Deze violist komt uit Rättvik in Dalarna. Als grote voorbeelden ziet hij Pers Hans Olsson en Per Gudmundsson. Nygårds speelt in verschillende formaties. Zo vormt hij al zeven jaar een redelijk traditioneel duo met Magnus Stinnerbom die we bijvoorbeeld kennen als violist van Harv, als begeleider van Sanna Kurki-Suonio en sinds 1999 geregeld optrekkend met Hedningarna. Met Stinnerbom bracht Nygårds in 2003 het album Dalahyl (DROCD029) uit.

In de groep Klacklek speelt Anders Nygårds energiekere dansbare folk samen met Sophia Eriksson (viool) en David Tallroth (een mandolaspeler met een jazz-achtergrond). Met hen bracht hij het album Klacklek uit en werkt hij veel samen met theatergezelschappen. Tijdens concerten wordt op hun muziek gedanmst door Nana Heinberg (Zw) en Jon Ellingsen (No). Zij zijn gespecialiseerd in de polska, de pols (Oost Noorse polska) en de halling. Eriksson en Tallroth spelen ook mee in de filmmuziek van Dalecarlians.

Dalecarlians draait momenteel in de Antwerpse bioscoop Cartoon's, Kaasstraat 4-6 tel. 032 32329632  (18:15 en 22:10 uur), bioscoop Studio Skoop, Sint Annaplein 63, Gent 20 en 22:30 uur, bioscoop Vendôme, Waversesteenweg 18, Brussel 13:20 en 21:30 uur.