De Internationale Fonografische Industrie (Ifpi) voert de strijd op tegen de muziekpiraten. Vijf landen zijn toegevoegd aan de lijst van elf waarin de Ifpi rechtszaken voert tegen mensen die muziek aanbieden op het internet (,,uploaders'') en daarmee het auteursrecht schenden. De nieuwe landen zijn Zweden, Argentinië, Zwitserland, Hongkong en Singapore. In totaal worden nu al zestien landen ,,aangepakt'' en is al actie ondernomen tegen bijna vierduizend uploaders die muziek op internet beschikbaar stellen voor anderen. Naar verwachting komen daar nu weer ruim tweeduizend processen bij.

Meestal zijn het twintigers die aangeklaagd worden. Hen wordt gevraagd een schadevergoeding te betalen, die volgens de Ifpi kan oplopen tot 3.000 euro. De meesten bieden hun muziek aan op netwerken als Fasttrack, Gnutella, Edonkey, Directconnect, Bittorrent, Winmx en Soulseek. Kleine gebruikers werden tot dusver ongemoeid gelaten.

De muziekindustrie ondervindt grote schade van de piraterij op internet. De inkomsten zakten in de afgelopen vijf jaar dramatisch, maar lijken zich nu hier en daar te herstellen. Omdat sinds kort legale alternatieven (zoals Itunes) beschikbaar zijn, oordeelt Ifpi dat gebruikers geen excuus meer hebben om illegaal muziek te downloaden. Daarom zijn in het afgelopen jaar ook enkele grote netwerken aangepakt.
Bron: De Strandaard