"Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen, in Almelo is altijd wat te doen..."zei cabaretier Herman Finkers al eens. Maar als het aan Nivon Natuurvrienden Almelo en het Globalartfund ligt blijft het daar niet bij. Zij hebben plannen voor groot evenement à la het Oerol-festival op Terschelling. Op de oevers van de Almelosche Aa, het riviertje dat dwars door Almelo loopt, moet jaarlijks een evenement van beeldende kunst, theater en muziek komen dat op den duur dezelfde uitstraling en omvang krijgt als het Oerol-festival. Het nieuwe evenement van tien tot veertien dagen in juni moet Almelo vanaf 2007 nationaal en internationaal op de kaart zetten.

Een nog op te richten stichting moet de plannen verder uitwerken en onder meer bekende kunstenaars in binnen- en buitenland benaderen. Dat geldt ook voor theater- en muziekgroepen. Instellingen als de Muziekschool Twente kunnen ook zichzelf aanmelden voor deelname.

Marja van Es en Jan Hooftman van de initiatiefnemende Nivon Natuurvrienden Almelo en GlobalArtFund: ‘We willen bescheiden beginnen en uitgroeien tot een bekend fenomeen. Volgend jaar kunnen we nog niet starten. Daarvoor is de voorbereidingstijd te kort.' In totaal is voor de eerste editie ruim 150.000 euro nodig. Naar - andere - sponsoren wordt gezocht. ‘Als Almelo hierop niet inspeelt, dan komt de stad niet verder', zeggen de initiatiefnemers.

Bron: Tubantia/Twensche Courant