Music & Words, het in wereldmuziek gespecialiseerde Nederlandse label, komt volgend jaar met een unieke box met 9 cd's en een dvd met traditionele Nederlandse volksmuziek, afkomstig uit de archieven van het legendarische radioprogramma Onder de Groene Linde van Ate Doornbosch. Het is voor het eerst dat het Nederlands muzikaal-culturele erfgoed zo uitgebreid op cd beschikbaar komt.

Dit ambitieus cd-project is een samenwerkingsproject van M&W en het Meertensinstituut. De 9 cd's zijn elk gegroepeerd rond een specifiek thema. In deze box zit tevens een dvd met daarop twee documentaires, Het Einde van het Lied van Pier Tania en een uitzending van Van Gewest tot Gewest, waarin de werkwijze van Doornbosch goed tot uiting komt. Ook de allerlaatste uitzending van Onder de Groene Linde zal op deze dvd te horen zijn.

De selectie van de liederen is gemaakt op basis van de thema's en daarnaast op de kwaliteit van de uitvoering. Een begeleidend boek zal alle liedteksten gaan bevatten, naast een inleidende tekst en toelichtingen. Uiteindelijk zullen zo'n 150 liederen aan bod komen.

Deze uitgave, waarvan de samenstelling plaatsvindt onder supervisie van prof. dr. Louis Peter Grijp, zal medio mei 2006 verschijnen. Het eerste exemplaar zal dan aangeboden worden aan de thans in Oostenrijk wonende Ate Doornbosch.

Deze uitgave wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. het SNS Reaal Fonds, het Prins Bernard Fonds, het Gravin van Bylandt Fonds en het Fonds voor de Geld- en Effectenhandel.

Gedurende 37 jaar presenteerde de Nederlandse volksliedverzamelaar Ate Doornbosch het populaire radioprogramma Onder de Groene Linde. De daarin uitgezonden liederen had Doornbosch voor het merendeel zelf opgenomen in alle windstreken van Nederland. Zo'n 5000 van deze opnames van ballades zijn bewaard in het archief van het Meertensinstituut en vertegenwoordigen een uniek stuk immaterieel erfgoed van Nederland. In hun recente boek Blues en Balladen vergelijken Louis Peter Grijp en Herman Roodenburg het werk van Ate Doornbosch met dat van Alan Lomax en Harry Smith.