Helen Flaherty, de enthousiaste Schotse zangeres en bodhranspeelster, is aanstaande zaterdag voor het laatst te zien als zangeres van Shantalla. De groep kondigt aan spoedig de nieuwe Shantalla line-up bekend te maken.

Het laatste concert van Helen Flaherty met Shantalla is zaterdag om 20:15 uur in CC Leopoldsburg. Flaherty gaat daarna verder met haar solo-carrière.

De in Antwerpen woonachtige Schotse Helen Flaherty sloot zich een kleine vijf jaar geleden aan bij de vier Ierse instrumentalisten van Shantalla. Ze werd al snel het innemende boegbeeld van de groep. Ze heeft mooie tijden meegemaakt met het vanuit België opererende Shantalla.

helen flaherty
Helen Flaherty met Shantalla op het Blue Dew folkfestival, juni 2005, foto Ronald Rietman

Shantalla's gelijknamige debuutalbum stond in Amerika zes maanden in de Celtic Radio Charts. Opvolger Seven Evenings, Seven Mornings kon op evenveel bijval rekenen van de critici. Met haar ijzersterke live-reputatie toerde Shantalla al door heel Europa, waar de groep het podium deelde met grote namen als: Altan, Lúnasa, Sharon Shannon en vele anderen.

Helen Flaherty trekt - naast de concerten met Shantalla - al langer solo langs festivals en andere podia. Vaak wordt ze dan begeleid door gitarist Philip Masure of meer bevriende muzikanten als Aidan Burke en Dave Munnelly. Haar repertoire bestaat uit zowel traditioneel materiaal als nieuwe composities in een traditioneel idioom. Ze heeft een solo-album Oft Times I've been Cheery uitgebracht op het Wild Boar/Alea label.

Helen Flaherty is onder collega's een geliefd zangeres/bodhran speelster. Zo trad ze op als gastzangeres bij The Dave Munnely Band op hun Irish Unplugged Tour. En zo werkte ze ook mee aan cd-opnamen van de Sean Nos singer Mairtin Tom Sheainin.

Zie ook www.shantalla.com en www.helenflaherty.be.