Nederland is een folkgroep rijker: Mama Roux uit Apeldoorn en omgeving. Mama Roux brengt literair-Nederlandse folk (soms met knipoog) van eigen makelij. Ingredienten: driestemmige zang, accordeon en contrabas.

Vanaf mei dit jaar bestaat Mama Roux uit de drie zangeressen Mieke Rous, Caroline Buitenhuis en Tynke Luske, de contrabassist Erik van Loo en accordeonist Juul Beerda. De laatste twee zijn ervaren muzikanten en ondermeer actief in groepen als Haar 3 flinke kerels, Zingari en Amadan. Mama Roux werkt aan haar eerste album. Op hun website www.mama-roux.tk zijn al wat ruwe opnamen uit de oefenruimte te horen.

De meeste nummers worden geschreven door Mieke Rous. Nadat ze zich aanvankelijk liet inspireren door Laïs, gaat ze nu meer haar eigen weg, vertelt ze:
"Toen ik mijn eerste liedjes schreef heb ik me laten inspireren door Lais. Tegenwoordig gaan we onze eigen weg en hebben we niet echt een voorbeeld meer. Soms is een melodie afgeleid van traditionele muziek uit bijvoorbeeld Bretagne en Hongarije, maar in de uiteindelijke versie hoor je daar vaak niet zoveel van terug. Bij het schrijven van de teksten laat ik me wel inspireren door oud-Hollandse kinderliedjes of gedichten waar ik dan een onverwachte draai aan probeer te geven."

"Veel liedjes zijn al wat jaren geleden geschreven en heb ik gezongen in een a capella bezetting. Later zijn daar accordeon en contrabas aan toegevoegd en heeft de zang-bezetting wat wissels ondergaan."

De groepsleden komen uit Apeldoorn, Twello en Deventer. Over de samenstelling van de groep zegt Mieke: "De achtergrond van mijn medemuzikanten is heel gevarieerd. Ze komen uit de popmuziek, singer-songwriter hoek en andere folk-richtingen als gipsy, Ierse folk en franse chansons. De accordeonist en contrabassist hebben veel ervaring en hebben al heel wat podia gezien in binnen- en buitenland. Ik en de andere twee zangeressen ontstijgen niet echt de hobby-sfeer als het gaat om ervaring."

Afgelopen zondagmiddag stond Mama Roux op het podium van de De Muse in Malden. 4 november treden ze op bij Folkclub Twente in Enschede en 17 januari luisteren ze de nieuwjaarsreceptie op van de PvdA in Apeldoorn.

Zie ook: www.mama-roux.tk.