Folk Grolloo stopt ermee. Folkliefhebbers Koen Hottentot, Renate Cuperus en Dick Barlage haalden afgelopen jaren uitstekende, vaak Britse, folkbands naar Drenthe. Nu gooien ze de handdoek in de ring vanwege te weinig respons.
De concerten onlangs van Show of Hands en Fairport Convention in de fraaie zaal van de Hofsteenge trokken te weinig publiek. De pers werkt niet mee en de lokale en regionale steun/interesse ontbreekt totaal. "Dus het is einde verhaal wat betreft Folk Grolloo", zo mailt Koen Hottentot ons.

Hier integraal zijn bewogen relaas:

Hallo,

Naar wat we zelf vonden en wat we gehoord hebben van degenen die erbij waren, waren de concerten van Show Of Hands en Fairport Convention (ondanks de afwezigheid van bassist Dave Pegg) in Grolloo zeer geslaagd. Artistiek dan, want financieel was het alles bij elkaar een overigens echt onverwachte strop van ruim 1000 Euro.

Dit houdt in dat het optreden van Fairport afgelopen vrijdag ons laatste zal zijn geweest, want je kunt er niet op blijven verliezen (we wilden al eerder stoppen na de concerten in 2003 en met name na de legale diefstal van de Buma Stemra die erop volgde. Maar het bloed kroop waar het niet gaan kon).

We hebben ons best gedaan dit soort concerten van de grond te krijgen, maar er is uit het dorp vrijwel geen en regionaal ontzettend weinig animo voor. Ons geluk was nog dat het management van Show Of Hands een schrijven had uitgestuurd naar iedereen op hun mailing list binnen Nederland, zodat er relatief veel mensen waren van ver buiten de provincie die al goed van Show Of Hands op de hoogte waren, tot uit Brabant aan toe. Van de uiteindelijk slechts 94 verkochte kaarten - ons slechtst verkochte concert; let wel, van een act die 2x op eigen kracht de Royal Albert Hall propvol heeft gekregen! - kan zo'n 2/3 op konto geschreven worden van die Show Of Hands mailing list. De strop had ernstiger kunnen zijn en ik had dit echt niet verwacht.

Voor Fairport hadden we 2 jaar geleden 200 man - ons huwelijksconcert (in plaats van een traditioneel huwelijksfeest), ironisch genoeg het enige waarop we precies quitte hebben gespeeld. Nu 120 (met 't geluk dat er op de dag zelf nog wat aanloop was, want de voorverkoop bleef steken onder de 90). Nu speelden dezelfde avond The Dubliners in Groningen. Of het heeft gescheeld weten we niet, maar het zal in elk geval niet geholpen hebben.

We hebben voor beide concerten overal persberichten naartoe gestuurd en die zijn zelden geplaatst. Ja, krijg je dan te horen: "dan moet je eerst voor een advertentie betalen". Let wel, voor een cultureel evenement zonder winst als doel. Hadden we dat gedaan dan hadden we nu nog allerlei advertentierekeningen kunnen betalen (we hebben er overigens 2 regionaal geplaatst).

De kunstredactie van Dagblad van het Noorden heeft niet eens gereageerd ondanks herhaalde pogingen. En dan kun je nog zulke topnamen op 't programma hebben staan, als men niet geïnteresseerd is dan houdt het op. Een Grollonaar met een glaasje op wilde me overhalen te stoppen met die "domme Engelse muziek" en een Duits schlagerfestijn te organiseren. Een volle bak zou ons deel zijn. En het erge is dat hij misschien gelijk heeft: Nederland anno 2005.

Na het concert van Fairport, rond een uur of 1 's nachts: alle concertbezoekers en de bandleden zijn weg, wij nemen er nog eentje. In het cafégedeelte lallen enkele jongeren mee met een loeihard opstaande Hazes en schreeuwen om bier. Een jongen met drankogen vertelt ons dat we een "après ski"-evenement met veel house moeten doen: dan komen de mensen wel. Niet die ouwelullenmuziek waar je niet dronken op kunt worden (de knul is niet eens bij het concert geweest dus weet niet waar hij over praat. Wat de boer niet kent ...).
Nogmaals: Nederland anno 2005.

Ik klink gefrustreerd hierover en dat ben ik ook, want ik had niets liever gewild dan hier mooie concerten te organiseren. Er staat een mooie zaal tot onze beschikking, het geluid is er prima, de muzikanten zijn zonder uitzondering altijd erg te spreken geweest over alles ... en we hebben prachtconcerten gehad hier, en vele positieve reacties van de mensen die erbij waren. De setting is perfect. Grolloo is een klinkende naam bij muziekliefhebbers via Cuby & The Blizzards.

Maar de lokale en regionale steun/interesse ontbreekt totaal. Dus het is einde verhaal wat betreft Folk Grolloo.

Overigens blijven er gewoon bluesconcerten plaatsvinden in Grolloo, met de organisatie daarvan hebben wij niets te maken. Aanstaande zaterdag 15/10 Daniël Lohues & The Lousiana Blues Club.

Dus dat was het. Diegenen die bij de folkconcerten zijn geweest: dank! De muziek was uiteindelijk de moeite waard hopen we.

groetjes,

Koen
ook namens Renate en Dick