Het kunstencentrum 't Smiske in Asse bij Brussel, dat zijn programma met veel fraaie folk opsiert, viert van vrijdag 7 tot en zondag 9 oktober zijn eerste lustrum met ondermeer theater van Asteek en muziek van Vogel, enkele fanfares, Helen Flaherty, een fuif met DJ. Jåk en een wereldwinkelontbijt.

Vzw 't Smiske rust op twee pijlers: het kleine kunstencentrum én Folkcorner Den Appel, met ruim 10.000 cd's in de rekken. Vijf jaar geleden begon het kunstencentrum als folkclub met concerten en bals. Maar het heeft inmiddels zijn terrein danig verbreed naar andere muzieksoorten, politieke debatten, theater, poëzie en lezingen. De concertruimte is zondermeer knus, met open haard en het publiek dicht op het kleine podium.
Er zijn meer dan 80 activiteiten per seizoen (elke vrijdag en zaterdag, van september tot en met juni). ‘t Smiske laat zich in haar programmering leiden door kleinschaligheid, eigenzinnigheid en diversiteit. Én het stelt kwaliteit boven kwantiteit. Een van de in het oog springende projecten waarin mensen van 't Smiske een belangrijke hand hebben zijn de Jong Folk-cd's, waarin ze jonge folkmuzikanten de kans geven zich aan een groot publiek op cd te presenteren.

Programma
Het programma van de lustrumviering is als volgt:

Vrijdag 7 oktober - 21u: Receptie. Ook optredens van muziekgroep Vogel en het eigen theatergezelschap Asteek.

Zaterdag 8 oktober - 21u: Fanfareclash en poppenspel. Enkele fanfares uit bevriende folkclubs openen de avond. De Heksenketel uit Antwerpen is vertegenwoordigd met een folky poppenspel. Concert door Helen Flaherty & Philip Masure & Guests (22u) . Samen zijn ze goed voor een afwisselend concert met ingetogen Keltische ballades en vurige, opzwepende dans- en andere melodieën. Afsluitend Fuif met DJ Jåk. Hij zorgt niet alleen voor heel dansbare folkbal-muziek maar grasduint ook in de betere folkrock-klassiers genre The Levellers én draait ook de nodige dosis aanstekelijke wereldmuziek. Toegang: 5 euro

Zondag 9 oktober - 9u30: Wereldwinkelontbijt. Een lekker ontbijt, met alles erop en eraan, op basis van producten van de Wereldwinkel. Tot 11u30 kun je daarvoor aanschuiven. 7 euro.

Zie ook: www.tsmiske.be.