Het Boombal in België viert volgende week dinsdag 27 september haar vijfjarig bestaan met een speciale performance door Kris de Bruyne & Wim Claeys in de Centrale in Gent. Daarna speelt Tref ten dans in de volgende line-up: Didier Laloy, Wim Claeys, Stephan Pougin & Frédéric Malempré. De vooruitzichten van Boombal zijn goed. Zo wordt voor volgend jaar een waar Boombal-festival aangekondigd met wel twintig groepen. En er wordt gespeculeerd over een afsluitend Boombal op de Nekka-nacht in het Antwerps Sportpaleis.

Het gaat 't Boombal voor de wind. Er zijn wekelijks danslessen en maandelijks is op tal van plaatsen balfolk. Dat aantal groeit nog steeds gestaag. Het Vlaamse dagblad De Standaard noemde onlangs het Boombal ‘dé trend van het nieuwe seizoen'.

Nederland
Het fenomeen balfolk is ook al lang overgewaaid naar ons land. Er is zelfs een speciale website aan gewijd: http://www.balfolk.nl Daarop zijn een kleine twintig Nederlandse balfolk-lokaties te vinden. Bij enkele is het elke maand te doen, zoals bij Folkbal Eindhoven dat woensdag 5 oktober weer haar seizoen start met een bal onder begeleiding van o.a. Travak. Ook in Eindhoven geeft Els Roemer  op zondag 6 november een workshop Bal Folk in de Muziekschool-CKE onder muzikale begeleiding van Wouter Kuyper, Lirio (zie de SVN-site www.volksmuziek.nl).

Nieuwe intiatieven
Het Boombal in België kondigt naast de viering op 27 september ondermeer aan:

- vr 14 oktober boombal in het Antwerpse Hof ter Lo met o.a. Kadril & AedO en dj's.

- volgende zomer een volledige week stages voor muzikanten & dansers met daaraan gekoppeld een heus Boombal-festival met zeker 20 groepen. De stages zijn voor zowel muzikanten & dansers. Het Boombal-festival speelt zich af in verschillende tenten. Dat evenement gaat door van 26 tot en met 30 augustus 2006. Te vergelijken met de bekende volksmuziekstages in Gooik, maar dan gefocust op folkdansmuziek ipv volksmuziek.

- naast het maandelijkse boombal in Gent (laatste dinsdag van de maand) komt er vanaf oktober maandelijks een TLS-boombal in Gent (TLS staat voor Tune Learning Session en voor Thope Leren Spelen)

- Trefpunt meets Boombal. Het Boombal is sinds kort ingetrokken bij muziek- en theatercafé 't Trefpunt in Gent. Die samenwerking wordt 2 oktober uitgebreid gevierd. Zie onze berichtgeving hierover eerder afgelopen week: https://www.folkforum.nl/ content/view/5629/158

- een extra reeks danslessen in Leuven, en dit voor gevorderden. Zoals er nog veel meer danslessen worden aangekondigd, zie www.boombal.be/danslessen


Wim Claeys
In een perscommuniqué schetst de Boombal-organisatie het ontstaan van het Boombal, de prominente rol daarin van Wim Claeys, en hoe dat nu te vieren. Hier een passage uit dat communiqué:

...Komende dinsdag 27 september bestaat Boombal in Gent 5 jaar! Dat wordt passend gevierd door de man bij wie het allemaal begon extra in de spotlight te plaatsen. We hebben het over Wim Claeys natuurlijk. Wim, bij velen bekend als de accordeonist van Ambrozijn, begon 5 jaar geleden met het organiseren van Boombals. Alleen had hij dat toen zelf nog niet door. Op zijn accordeonlessen in de Boomstraat kwamen meer en meer mensen dansen op de muziek gespeeld door zijn leerlingen. Het groeide uit tot een aparte uitgaansavond dat elke 4e dinsdag van de maand zou plaatsvinden, en dat is nog steeds het geval. Op elk Boombal verzamelden we e-mailadressen. Dat was tot twee jaar geleden de enige bron van publiciteit: iedereen kreeg elke maand een uitnodiging in de bus. Ook dat principe houdt nog steeds stand, maar nu met 7.000 abonnees én aangevuld met de bekende affiches van Boombal in het straatbeeld....

...Hoe plaatsen we Wim in de spotlight? Wel, door hem letterlijk onder de ‘spots' te plaatsen en ‘zijn ding' te laten doen. Accordeon spelen dus... Het eerste optreden die avond is iets speciaals: samen met Kris de Bruyne wordt een programma uitgewerkt om 5-jaar Boombal passend te vieren. De balgroep van dienst die avond is Tref, met als muzikanten naast Wim Claeys ook nog Didier Laloy, Frédéric Malempré en Stephan Pougin. Daarmee hebben we misschien wel de twee beste diatonische accordeonisten en twee beste percussionisten van België op ons podium. Op en top Belgisch trouwens want Wim Claeys is de enige Vlaming, met naast hem dus drie muzikanten uit Wallonië. Maar de kers op de taart moet nog komen. Letterlijk dan, want voor elke bezoeker ligt een heerlijk stuk taart klaar!...

Zie ook het artikel dat verscheen in de Vlaamse editie van de Metro:  www.boombal.be/demetro.pdf !