In november 2003 kondigde de Friestalige folkrockband Reboelje aan te stoppen. Na zestien jaar, negen cd's, drie opvallende muziektheaterproducties en talloze optredens in binnen- en buitenland scheidden de wegen van de groepsleden zich. Zanger-toetsenist Marius de Boer had al een time-out aangevraagd en deed niet mee aan de laatste theaterproductie Gysbert, Gysbert.

De vier overgebleven leden, Rommert Reitsma (drums), Tjerk Bootsma (zang, toetsen, basgitaar), Tiede Lanting (sologitaar) en Durk Hogendorp (slaggitaar, zang) vonden de tijd rijp voor een nieuwe muzikale fase. Precies een jaar na de bekendmaking van het stoppen van Reboelje werd de nieuwe domeinnaam door de heren vastgelegd: www.swee.nl.

swee
SWEE

De naam SWEE (vertaling: rij gemaaid gras) is ingegeven door de Friese zegswijze ‘Jins ‘(eigen) swee gean': Je (eigen) weg gaan.

Op 5 april van dit jaar vond het eerste optreden plaats in De Pleats in Burgum. Criticus Jacob Haagsma schreef voor de Leeuwarder Courant o.a. "Noch wat rûtine en SWEE komt der wol".

Op dit moment is de groep druk bezig met de opname van een eerste cd in de Cryptic studio's in Leeuwarden onder productionele leiding van Phil Mills. In het najaar hoopt SWEE zijn eerste volledige cd uit te brengen.

Als voorproefje verscheen in juli al een cd-single met twee nummers: Sûnder dy en De kaai. In het eerste nummer zijn nog Reboelje-invloeden aanwezig, maar in het tweede nummer De kaai (voorzien van een Jethro Tull-achtig intro uit Locomotive Breath) komt de groep al tot een aardig eigen gezicht.