Onder de noemer Trois Tableaux de Guerre geven Paul Rans & Claude Flagel met hun ensemble dezer dagen twee Passendale Vredesconcerten. Gisteravond was de eerste uitvoering, vanavond (zaterdag 27 augustus) de tweede in de St.-Audomaruskerk in Passendale, bij het Vlaamse Ieper.



De Eerste Wereldoorlog liet de hele Vlaamse Westhoek achter in puin, als ‘verwoest gewest'.
Even oud als de oorlogen zelf, is de traditie om de verschrikkingen van de oorlog uit te beelden in tableaux de guerre. In realistische zowel als allegorische afbeeldingen toonden kunstenaars wat oorlogen mensen aandoen. In navolging van de beeldende kunstenaars laat het 15de Vredesconcert muzikale taferelen van oorlog en vrede horen. Iedere oorlog creëerde een eigen repertoire, elke tijd had zijn eigen stijl, maar de universele boodschap blijft dezelfde.


Het Ensemble Rans & Flagel, rondom de Vlaming Paul Rans en de Fransman Claude Flagel, legt zich toe op historische uitvoeringen van muziek van de Middeleeuwen tot de barok.

Het ensemble bestaat uit: Paul Rans (zang, luit), Claude Flagel (zang, draailier, percussie), Philippe Malfeyt (luit, hakkebord, theorbe, cister), Piet Stryckers (viola da gamba, cello), Paul Van Loey (blokfluiten, dulciaan), Olle Geris (doedelzak) en An Van Laethem (vedel, barokviool, zang).
Aan het begin van elke episode schets Piet Chielens in woord en beeld wat de groep daarna in de muziek laat horen.

Praktische info
Het concert heeft plaats op vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus in de St-Audomaruskerk Passendale en start stipt om 20.30 uur.
Dit jaar zijn er geen genummerde plaatsen - deuren open om 19.45 uur
Inkom: voorverkoop € 12,50 - avond - € 15,00.
Reservatie & info: Secretariaat Vredesconcerten Passendale - 's Graventafelstraat 48A - Passendale - tel. 051 77 70 05 - e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.