In de categorie jazz/world nationaal zijn genomineerd voor een Edison Award 2005: De CD Mishpoge van de groep Mazzeltov, Whaa! van Zuco 103, Contame una hirstoria van Mabel González en Alma Guajira Cuban country songs van Estrella Acosta. In de categorie World Internationbals zijn het de cd Transparente van Mariza, Dimanche a Bamako van Amadou & Mariam, Aconteceu van Ana Moura en Chávez Ravine van Ry Cooder. Bij de genomineerden voor beste dvd's komen we ondermeer tegen Rokia Traoré Live. Half oktober worden de winnaars bekend gemaakt.

Mazzeltov
Mishpoge is de vierde CD van klezmerband Mazzeltov en zangeres Rolinha Kross. Jiddische liederen over geliefden, over familie. Herinneringen, als ware het gezongen foto's. Melancholische muziek, vol heimwee. Maar Mishpoge van Mazzeltov is meer dan omzien in weemoed. Het is ook een een vreugdevol vooruitzicht, van weerzien en liefde.
De CD kreeg lovende kritieken in de pers: "klezmer van internationaal niveau" (Volkskrant), "hartveroverend en fascinerend" (Noordhollands Dagblad), "authentiek, eigenzinnig en warmbloedig" (Utrechts Nieuwsblad).
www.mazzeltov.nl


Mabel Gonzáles
"Contame Una Historia" van Mabel González is een album wat vertelt over hartstochtelijke vrouwen en mannen uit Rio de la Plata. Over de tragiek van het nachtleven, over liefdesverhalen en nostalgie vertolkt in het meeslepende ritme van Habanera, Vals, Canción, Cambombe en de melancholie van de Milonga. Mabel Gonzales werd geboren in Tupambae, Uruguay en woont sinds 1974 in Nederland. Met haar groep Tango Tumambaé, was ze regelmatig op de Nederlandse radio en tv te horen en te zien. Ze zingt naast tango`s ook andere muziek uit haar geboortestreek, zoals milonga`s en candombes. Het genomineerde album bevat 15 tango liedjes. Mabel wordt begeleid door sterke muzikanten. Vooral het snarenwerk is van hoog niveau.
www.challenge.nl

Zuco 103
Whaa! is een topalbum van Zuco 103. Deze 6-koppige band toert over de gehele wereld en zet het publiek in vuur en vlam met explosieve shows en elektronische ritmes, met zangeres Lilian in de spetterende voorhoede. Lilian Vieira, Stefan Kruger en Stefan Schmid maken deze multiculturele mix van Jazzy, Braziliaanse en Elektronische componenten en nu ook Afro-Cubaanse, Ethiopische, West-Afrikaanse en Dub kruiderijen. Gastrollen zijn er op Whaa! voor o.a. Lee ‘scratch' Perry en Roberto Menescal.
www.stroom.ws


Estrella Acosta
Op Alma Guajira - Cuban country songs gaat Estrella Acosta terug naar haar muzikale roots: de landelijke son zoals we die hier al langer kennen van de Bueno Vista Social Club. Estrella groeide op in Cuba. Via Texas is ze in Nederland terecht gekomen. Ze houdt van de puurheid van de son. De cd klinkt is dan ook gespeend van opsmuk.
http://www.estar.nl