Wannes Van de Velde wordt aanstaande zondag 28 augustus om 20 uur in de Antwerpse Bourlaschouwburg gehuldigd door VZW Het Voorplan. Vele bevriende artiesten van Wannes en zijn fellow travellers zullen hem een warme hulde brengen. Het Voorplan werd in 2001 opgericht met als doel elk jaar een man of vrouw te huldigen, die zich gedurende jaren bijzonder heeft onderscheiden in de podiumkunsten. Eerder viel deze eer onder andere te beurt aan Dora Van der Groen. Ter gelegenheid van de huldiging verschijnt bij UNESCO Centrum Vlaanderen Cahier 8 over Wannes Van de Velde.


Twee jaar geleden werd Van de Velde onderscheiden met de Klara Carrièreprijs omdat hij volgens Klara "het boegbeeld van de volkszang in Vlaanderen is" en de "folk hier liet herleven". Van de Velde brengt volksliederen gezongen in het Antwerps. Naast zanger is hij ook dichter, vertaler, flamencogitarist en kunstenaar.

UNESCO cahier
De 65-jarige Wannes van de Velde, die de laatste jaren ernstig sukkelt met zijn gezondheid vanwege leukemie, koos voor het UNESCO cahier,  dat nu over hem verschijnt, zelf een reeks ‘liekes' uit zijn rijke oeuvre en schreef de partituren uit met zijn sierlijke hand.

In een gesprek met historicus/etnoloog Marc Jacobs en radioproducer Dree Peremans overschouwt Wannes zijn leven en carrière. Wannes geeft zijn visie, zoals steeds met heldere voorbeelden en zonder compromissen. Marc Jacobs leidt het gesprek in.

Raoul Van den Boom fotografeert Wannes al sinds een halve eeuw. Een reeks foto's uit het archief toont Wannes in zijn biotoop. En tussenin vallen er woorden, Wannes z'n woorden.

In dit cahier is ook een korte biografie opgenomen: het rijke leven van een mooie persoon.

‘Wannes Van de Velde, Cahier 8' in de reeks van UNESCO Centrum Vlaanderen cahiers is samengesteld door Remko Devroede (muzikant) en Thierry Foubert (historicus).

Dit cahier wordt aanstaande zondag 28/8 ook in de Bourla voorgesteld en zal nadien in de boekhandel te verkrijgen zijn á € 15,00. Je kunt het cahier ook thuis ontvangen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en € 15,00 over te schrijven op rekeningnummer 001-1766592-07 met vermelding: "cahier WVDV". Meer info op www.unescocentrum.be.

Toegang
Hulde aan Wannes Van de Velde, zondag 28 augustus, 20 uur, Bourla, Antwerpen. Gratis, maar wel reserveren op 03 224 88 44.